Zwarte lijst falende artsen “slecht idee”

11

Het opstellen van een Europese zwarte lijst van artsen die slecht werk leveren, zoals minister Edith Schippers wil, heeft een averechts effect. Dat betoogt prof. Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Slecht werk
Naar schatting 33.000 patiënten per jaar lopen gezondheidsschade op die voorkomen had kunnen worden. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de zorg veiliger maken met een Europese zwarte lijst van artsen die slecht werk leveren.

Ervaring VS
Prof. Klein wijst, samen met zijn collega drs. Dirk de Korne (gezondheidswetenschapper Oogziekenhuis Rotterdam), op de negatieve ervaringen die met zwarte lijsten in de Verenigde Staten zijn opgedaan.

Pervers
In de VS heeft de volgens Klein ‘perverse’ juridisering van de gezondheidszorg geleid tot grote juridische afdelingen in ziekenhuizen, eindeloze administratie en toenemend micromanagement. De zorg zelf is er niet door verbeterd.

Teamwerk
De media zijn geneigd grote aandacht te besteden aan prutsende dokters. Het echte veiligheidsprobleem ligt elders, betogen Klein en De Korne: onvoldoende kennis van de risico’s, slecht teamwerk, incidenten niet melden (en daar dus niet van leren) en een organisatiestructuur die fouten uitlokt.

Consumentenbond
Ruim driekwart van de consumenten vindt dat fouten van artsen openbaar moeten zijn, via de naam van het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een van de eisen van de Consumentenbond luidt: “Stop de doofpotcultuur”.

Bron: Erasmus MC