Zorgverzekeraars sporen 8,5 miljoen aan fraude op

De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 8,5 miljoen euro aan fraude opgespoord. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2004. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Het fraudebedrag heeft betrekking op 1086 gevallen. Dit is een stijging van 31 procent. Gemiddeld gaat het om 7867 euro per geval. ZN ziet de toename als een gevolg van de verhoogde inspanningen om fraude te achterhalen. “Maar wat boven water komt is niet meer dan het topje van de ijsberg”, laat een woordvoerder weten. Volgens ZN blijkt uit samenwerking met zorgkoepels uit andere landen dat in Europa naar schatting tussen de 30 en 100 miljard euro per jaar verloren gaat aan fraude en corruptie.

Zowel bij verzekerden als zorgaanbieders
Fraude in de zorg komt zowel voor bij verzekerden als bij zorgaanbieders, weet ZN. Voorbeelden zijn het verhogen van nota’s door cijfers toe te voegen, de datum van de nota veranderen zodat de verzekerde beter uitkomt met zijn eigen risico, andere behandelingen declareren dan die hebben plaatsgevonden en geld van het persoonsgebonden budget in eigen zak steken.

Prijs

Volgens ZN moeten verzekerden er van bewust worden dat elke teveel gedeclareerde euro bijdraagt aan de prijs van de zorgverzekering, de premie. Verder moet de politiek rekening houden met de fraudegevoeligheid van nieuwe declaratieregels. Bovendien kunnen zorgaanbieders bijdragen door geen rekeningen in te dienen die onjuist zijn. Signalen van fraude zouden bij zorgverzekeraars moeten worden gemeld.

Bron: FysiotherapieVergoeding.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
Vorig artikelHerniaoperatie heeft geen meerwaarde
Volgend artikelJeugdige souplesse