‘Werken draagt bij aan herstel rug’

177

Chronische lagerugpijn hoeft niet blijvend te zijn, ontdekte promovendus Karin Verkerk van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Een partner hebben en aan het werk blijven, draagt bij aan een voorspoedig herstel.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Wat heeft u onderzocht?

“Iedereen heeft in z’n leven wel eens te maken met lagerugpijn. Bij de meeste mensen, zo’n 90%, gaat die vanzelf weer over. Ik heb onderzoek gedaan naar aspecifieke, chronische lagerugpijn. Dat betekent dat er geen duidelijke oorzaak voor de pijn wordt gevonden, en dat deze al langer dan twaalf weken duurt. Ik heb onderzocht: hoe is het beloop en kan iemand hiervan herstellen en welke factoren bepalen dat?

En, kan dat?

“Het hebben van werk is heel belangrijk voor het herstel. Mensen die tijdens hun herstelproces toch enkele uren blijven werken, kunnen meer aan en lopen grote kans volledig te re-integreren. De sociale steun vanuit de werkvloer, maar ook het hebben van een gesprekspartner thuis, heeft een positieve invloed.”

Een vrijgezel met lagerugpijn heeft dus een probleem?

“Het gaat om het samenleven met een volwassen persoon. Getrouwd zijn hoeft niet per se: als je zelf 55 bent en je hebt een kind van 25 dat in huis woont, heeft dat dezelfde positieve invloed. Alleen wonen, of alleen met kleine kinderen, is minder gunstig voor de prognose. Sociale steun is heel belangrijk. Tijdens de therapie die mensen krijgen, is er ook een cursus voor de partner als die er is. Het probleem gaat beiden aan.”

Hoe voerde u het onderzoek uit?

“We hebben onderzoek gedaan onder 1760 mensen met lage rugpijn, die tot dan toe niet succesvol waren behandeld. De onderzoeksgroep kreeg twee maanden een intensieve therapie bij het Spine & Joint Centre, een revalidatiecentrum. Fysieke training, voorlichting, praktische adviezen en gedragstherapie waren onderdeel van de behandeling.”

Gedragstherapie?

“Bij elke aandoening van het lichaam is ook de geest betrokken. Sommige patiënten denken dat ze grote schade aan hun rug hebben of zijn bang dat ze niet zullen herstellen. Dit kan genezing in de weg staan. Gedragstherapie kan daarbij helpen.”

Werden deze mensen uiteindelijk van hun lagerugpijn verlost?

“Vijf maanden na de start van de therapie gaf de helft van de onderzoeksgroep aan sterk verbeterd tot volledig hersteld te zijn. Na twaalf maanden is 60% hersteld.

Meer info: proefschrift, incl. Nederlandstalige samenvatting.

1 REACTIE

  1. Mijn broer is 45 en heeft kifose…..hoop dat je het zo schrijft…of schifose…..graag zou ik willen weten of er iets aan te doen is , hij heeft veel last van rug pijn

Reacties zijn gesloten.