Wasdoekje is beter voor rug zorgverleners

25

Het wassen van een patiënt zonder water met een zogenaamd wasdoekje is veel minder belastend voor de rug van zorgverleners dan de traditionele manier van wassen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau LOCOmotion in opdracht van het ministerie van SZW heeft uitgevoerd.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Wassen van patiënten is een veel voorkomende handeling in de zorg. De onderzoekers schatten dat er dagelijks 115.000 patiënten een wasbeurt krijgen, waarbij rond de 304.000 zorgverleners betrokken zijn. Verplegenden en verzorgenden staan bij het wassen vaak langdurigin een ongemakkelijke houding, waarbij ze een patiënt meermalen moet draaien. Deze handelingen kunnen makkelijk tot klachten aan het bewegingsapparaat leiden, stellen de onderzoekers met een verwijzing naar de grote WAO-instroom die in de zorgsector het hoogst is, ondanks een forse daling de afgelopen jaren. Een aanzienlijk deel van deze instroom komt door klachten aan het bewegingsapparaat. .

Techniek
Bij de ‘wassen-zonder-water’-techniek worden speciale wegwerpdoekjes of washandjes in een magnetron opgewarmd. Zeep en water zijn niet meer nodig en ook afdrogen is niet meer noodzakelijk. Nadat uit eerder onderzoek al was gebleken dat men met deze techniek net zo schoon wordt, wijst het ‘Wassen-zonder-water’- onderzoek uit dat de fysieke belasting van zorgverleners afneemt. .

Voordelen rug
De voordelen zitten volgens de onderzoekers vooral bij de belasting voor de rug. Zorgverleners staan minder lang en minder ver in voorovergebogen houdingen te werken. Juist deze houding zorgt voor ernstiger rugklachten, verzuim en WAO-instroom. Ook hoeven zorgverleners patiënten minder vaak te draaien en te tillen in bed, omdat wassen, huidverzorging en afdrogen in een keer gaat, wat ook nog eens tijd bespaart: wassen zonder water kost slechts 62 procent van de tijd die een traditionele wasbeurt kost, aldus de studie.

Contact met patiënt
De onderzoekers waarschuwen wel om deze tijd vervolgens niet weg te bezuinigen. Het wassen is een intensief contactmoment tussen patiënt en zorgverlener. Daarom moet er in zorginstellingen bij de invoering van wassen-zonder-water afgesproken worden dat de bezuinigde tijd wordt ingezet voor bijvoorbeeld het vaker baden of douchen van patiënten.

Patiënten
Patiënten ervaren het wassen over het algemeen als prettig, minder pijnlijk en minder vermoeiend. Vooral in ziekenhuizen en bij patiënten voor wie een volledige wasbeurt erg vermoeiend of pijnlijk is het wassen-zonder-water een oplossing. Wanneer de tijdsbesparing meegerekend wordt is de methode ook goedkoper dan gewoon wassen.Klik hier voor het onderzoeksrapport Wassen zonder waterBron: MinVWS