Wandelen met diabetes: bloedsuiker daalt direct

159

Wandelen is gezond voor iedereen, maar voor mensen met ‪‎diabetes‬ kan het extra heilzaam zijn. Een uurtje of twee lopen kan het glucosegehalte in het bloed drastisch laten afnemen. Tien patiënten van het Diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis maken daarom, bij wijze van proef, dit voorjaar viermaal een ‘Biowalk’ door De Hollandsche Biesbosch.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Runner

Ze gaan in maart, april, mei en juni een dinsdagmiddag op pad, onder leiding van een gids en samen met diabetesverpleegkundigen en – indien mogelijk – een arts. “We hopen dat de mensen het wandelen leuk gaan vinden en zich ervan bewust worden hoe snel het resultaat heeft”, vertelt Valerie Blok, diabetesverpleegkundige.

Meten

Blok: “De wandelaars meten vooraf hun bloedsuiker, halverwege de wandeling opnieuw en aan het einde nog eens. Zo zien ze direct het effect. Eventueel kunnen we samen meteen de insulinedosering aanpassen.” Minstens zo belangrijk is het delen van ervaringen en het ontspannen contact met de zorgverleners.

Minder insuline

“Inspanning maakt het lichaam gevoeliger voor insuline, waardoor je met minder toekan”, legt Blok uit. “Door gewichtsverlies heb je uiteindelijk minder insuline nodig. En geestelijke ontspanning is óók nog eens gunstig voor het glucosegehalte.” Na de serie van vier wandelingen besluit het Diabetescentrum (in samenwerking met IVN Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid), of er meer groepen gaan lopen. De eerste is in elk geval enthousiast.

In de diabetespolikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn structureel een kleine 4000 patiënten onder behandeling wegens diabetes.

Bron: ASZ

1 REACTIE

  1. in 2014 heeft onderzoek van deelnemers aan de Iceland Diabetes Challenge en de Nijkerk Diabetes Challenge de relatie laten zien tussen glucosewaarden en activiteitenniveau. Belangrijker was dat ook het welbevinden en zelfvertrouwen bij de deelnemers toenam. Dit jaar is de Nationale Diabetes Challenge gestart. Tientallen locaties in het land nemen deel. Ook nu worden zij gevolgd om meer inzicht te krijgen. De aanpak: het 10.000 stappenplan. En vooral gebruik van digitale stappenteller en glucosemetingen om inzicht te krijgen en vooral een bijdrage in het zelfmanagement. Een van de deelnemers uit 2014 heeft sinds maart 2014 al 7 miljoen stappen gezet. De deelnemers komen gemiddeld op 40.000 stappen per week. Het effect is ook uit te drukken in minder zorgkosten. Niet op termijn, maar direct: daling medicatie, geen insuline nodig, invloed op bloeddruk,e.d.

Reacties zijn gesloten.