Voorlichtingsboekje over lage rugpijn

114

In de komende zomer ontvangen huisartsen een voorlichtingsboekje ‘Zelf iets doen aan lage rugpijn’. Zij kunnen dit boekje gebruiken bij de begeleiding van mensen met lage rugpijn. 

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië zijn een aantal jaar geleden publiekscampagnes gehouden om rugklachten onder de aandacht te brengen. Doel was vooral om mensen ervan te doordringen dat ze zelf iets kunnen doen om klachten te voorkomen of snel te herstellen. Geruststelling – rugklachten gaan meestal vanzelf weer over – en hen motiveren actief te blijven ondanks klachten waren de belangrijkste kenmerken van de campagnes. De effecten waren zeer gunstig, het publiek ging veel positiever over lage rugpijn denken. Bovendien nam het ziekteverzuim af en daalde het zorggebruik. Onderdeel van de campagnes was een informatieboekje over rugklachten, in Nieuw-Zeeland de brochure Management of acute low back pain, de Britse brochure heette simpelweg The Back Book. Het Pijn Kenniscentrum in Maastricht heeft in navolging van deze initiatieven vervolgens een Nederlandse versie uitgegeven, genaamd Omgaan met lage rugpijn. Deze Nederlandse versie is door onderzoekers ontwikkeld met hulp van een internationale adviescommissie van medici en paramedici. De inhoud is in overeenstemming gebracht met de hier geldende richtlijnen van de diverse beroepsgroepen.

Geactualiseerde versie
De inhoud van het boekje is nu geactualiseerd en wordt opnieuw uitgebracht onder de naam Zelf iets doen aan lage rugpijn. De informatie in het boekje helpt patiënten actief te blijven en sneller te herstellen en is bedoeld als ondersteuning van de uitleg die huisartsen geven. Huisartsen ontvangen in de zomer een aantal (gratis) exemplaren en kunnen deze meegeven aan patiënten. Zij kunnen vanaf september extra exemplaren bijbestellen via deze website. Als deze aanpak succesvol is, zal worden bekeken voor welke andere behandelaars het boekje nuttig is.
 

Informatie ook op website 
Na de zomer is de informatie van het boekje ook beschikbaar op een nieuwe website voor patiënten (http://www.werkendlichaam.nl), ook een uitgave van het Kenniscentrum AKB.

Uitgave
Het boekje wordt uitgegeven door het Kenniscentrum AKB en het Decennium van het Bewegingsapparaat. De inhoud is in overleg met de originele ontwikkelaars geactualiseerd en opnieuw is aangesloten bij de meest recente richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Het rugboekje is ontwikkeld binnen het project Publieks- en patiëntenvoorlichting van het Kenniscentrum AKB.

De volgende organisaties ondersteunen de inhoud van het nieuwe boekje:
Nederlands Huisartsen Genootschap
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
Nederlandse Orthopaedische Vereniging
Nederlands Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
Nederlandse Vereniging voor Reumatologie
Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten, De Wervelkolom

Meer weten? Anna F. van Leeuwen, tel: 010 – 463 2003, e-mail a.vanleeuwen@erasmusmc.nl

Bron: AKB