Vlaamse huisartsen leren omgaan met zelfmoord via internet

Vlaamse huisartsen kunnen zich voortaan via een nieuw leerconcept op het internet bijscholen inzake zelfmoordpreventie. Bedoeling is om de huisartsen, als vertrouwensarts, meer vertrouwd te maken met signalen die kunnen wijzen op zelfmoordgedrag en zo het hoge aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen in België te doen dalen.

Advertentie:FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut

In België plegen elke dag gemiddeld zeven mensen zelfmoord. Een tienvoud daarvan onderneemt een poging. België is daarmee koploper in West-Europa.

Onderzoek toont aan dat de helft van de mensen die zelfmoord plegen of een poging doen in de maand voor de feiten nog hun huisarts raadpleegden. Slechts een vijfde van deze mensen bracht daarbij zelfmoord ter sprake. De interactieve bijscholing, die de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen nu uitwerkte, moet ertoe leiden dat artsen sneller symptomen van zelfmoordgedrag kunnen opsporen.

“Zelfmoord is maar het topje van de ijsberg. Onder water zitten vaak emotionele problemen die niet zomaar aan de oppervlakte komen. De huisarts moet zijn relatie met de patiënt proberen te gebruiken om het isolement te doorbreken”, zegt Rita Vanhove, die aan het project meewerkte.
De initiatiefnemers kozen bewust voor een interactieve leermethode. “Artsen kunnen op die manier ervaringen en ideeën uitwisselen en krijgen daar ook feedback op,” zegt Vanhove. “Dat moet hen ook stimuleren om de artsen vertrouwen te doen krijgen in hun eigen kunnen”.

Bron: Gazet van Antwerpen

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl