Tillift maakt werk in de zorg dragelijk

26

Tilliften en douchestoelen moeten lichamelijke belasting van werknemers in de gehandicaptenzorg voorkomen, vindt de Arbeidsinspectie. In verpleeghuis Sirius werken ze al langer met deze apparaten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Leidinggevende Tessa Springer van Sirius herkent de uitkomsten van een recent rapport van de Arbeidsinspectie niet. Daarin staat dat werknemers in de gehandicaptenzorg te zwaar belast worden. Springer houdt haar veertig werknemers goed in de gaten. Ze zijn verplicht de tillift te gebruiken bij elke handeling, want Wim is niet de enige bewoner die zorgafhankelijk is. “Als ze de tilliften niet gebruiken spreek ik werknemers daarop aan. Ik wijs ze op hun eigen verantwoordelijkheid en op de gevaren die het met zich meebrengt om geen lift te gebruiken”, zegt Springer.

In Sirius wonen 36 mensen met een geestelijke handicap, verdeeld over vier afdelingen. Overdag zijn er twee werknemers aanwezig op een afdeling van negen mensen, ’s nachts is dat er één. Het ziekteverzuim ligt op 7,12 procent, iets boven het landelijk gemiddelde van 6 procent. Maar dat heeft volgens Springer een andere oorzaak dan fysieke belasting. “Sirius is een kleine instelling met weinig werknemers. Het ziekteverzuim gaat direct omhoog als iemand langdurig ziek is.”

Volgens Springer is de fysieke belasting van mensen in de gehandicaptenzorg nog niks vergeleken bij een aantal jaar geleden. “Ik ben hier achttien jaar geleden begonnen. We tilden mensen van tachtig kilo samen of zelfs alleen. Tilliften kenden we niet in die tijd.”

Springer vindt dat er in de zorg grote vooruitgang is geboekt op het gebied van fysieke bescherming. Naast de tilapparatuur werkt Sirius sinds kort met ‘ergocoaches’, die werknemers helpen bij fysieke handelingen. Ook zijn er fysiotherapeuten in dienst die de cliënten helpen.

De instelling kan dat alles redelijk bekostigen, zegt manager Ellen van der Kooij. “Twee jaar geleden kregen we nog extra subsidie, waarvoor we veel tilapparatuur hebben aangeschaft. Het is alleen jammer dat de ergocoaches niet helemaal gesubsidieerd worden door het rijk.”

Medewerkster Karin Cozijnsen vindt dat er voldoende hulpmiddelen aanwezig zijn. “Het is belangrijk dat je ook zelf je grenzen aangeeft. Als je een fysio nodig hebt, moet je dat kunnen vragen.” Ook is Cozijnsen zelf creatief in het bedenken van oplossingen. “Ik heb een krukje gekocht bij de Blokker. Dat gebruik ik voor het aantrekken van de steunkousen bij cliënten. Zo voorkom ik dat ik steeds moet bukken.”

Bron: Trouw