Succesvol reïntegratieprogramma lage rugpijn

Een nieuw interventieprogramma verkort het arbeidsverzuim als gevolg van lage rugpijn met gemiddeld twee weken. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum in samenwerking met KLM Arbo Services. Lage rugpijn is een belangrijke reden voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid onder werknemers in Nederland. Verwacht wordt dat het toepassen van de behandeling leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.

Advertentie:FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut

Epidemioloog en fysiotherapeut Bart Staal voerde het onderzoek uit samen met bedrijfsarts Hynek Hlobil van KLM Arbo Services. Zevenenzestig KLM medewerkers die zich met niet-specifieke lage rugpijn ziek hadden gemeld, kregen het oefenprogramma ‘graded activity’. Zevenenzestig anderen met dezelfde klachten kregen de gebruikelijke zorg via de huisarts. Deze verwees patiënten eventueel door voor aanvullende therapie.

‘Graded activity’ is een stapsgewijs opgebouwd fysiek oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het is gericht op het leren omgaan met de pijnklachten en op het verminderen van de angst voor vermeende schadelijke activiteiten of bewegingen. Het programma leidde niet alleen tot eerdere terugkeer naar het werk, maar ook tot vermindering van de angst voor bewegen.

De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift ‘Annals of Internal Medicine’. (Ann Intern Med. 2004 Jan 20;140(2):77-84)

Bron: Kenniscentrum AKB

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl