Stem incontinentierichtlijn beter af op opleidingsniveau

24

Voor een succesvolle implementatie van de richtlijn Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen moet deze beter worden afgestemd op de opleidingsniveaus van verzorgenden en helpenden en rekening houden met veel parttime contracten. Ook zijn goede samenwerkingsverbanden met de andere betrokken disciplines zoals artsen, apothekers en fysiotherapeuten noodzakelijk. Deze conclusies trekken V&VN en het NIVEL in TvZ, op basis van een onderzoek in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De zorg rondom urine-incontinentie is vooral bij ouderen vaak onder de maat. In 2010 werd de richtlijn Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen gepubliceerd. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederdland en het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) brachten voor de Regieraad Kwaliteit van Zorg de factoren in kaart die implementatie van deze richtlijn in de caresector beïnvloeden. Een artikel in TvZ doet verslag van de onderzoeksuitkomsten.

Praktische voorschriften

NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik: “Het taalgebruik in de richtlijn moet eenvoudiger. Verzorgenden en helpenden hebben behoefte aan concrete en praktische voorschriften, zodat ze precies weten hoe ze moeten handelen. Daar ontbreekt het nu nog aan in de richtlijn. Bovendien werken ze veelal parttime waardoor er heel veel overdrachtsmomenten zijn. Een helder stappenplan kan de overdracht eenvoudiger maken.”

Samenwerking

“In de verzorgingshuizen en thuiszorg werken artsen, apothekers, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden nog minder nauw samen dan in verpleeghuizen”, vervolgt ze. “Duidelijke afspraken kunnen hier de samenwerking nog verbeteren. En dat is ook een voorwaarde voor goede invoering van de richtlijn.”

Bron: nivel

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.