Sneller af van hernia met kijkoperatie

Onderzoek wijst uit dat een herniakijkoperatie veel goedkoper en minder pijnlijk is dan de reguliere herniaoperatie, aldus de Telegraaf. Volgens de onderzoekers zorgt een endoscopische ingreep immers amper voor weefselbeschadiging, biedt het sneller herstel en een kortere ziekenhuisopname. 

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Dit levert, volgens de Telegraaf, een besparing op van miljoenen euro’s op jaarbasis.

233 Herniapatiënten
Het onderzoek is uitgevoerd door drs. E. Smeets van bureau ITS in Nijmegen, onder 233 herniapatiënten van twee orthopedisch chirurgen van Kliniek Klein Rosendael in Rozendaal.

Korter in ziekenhuis
Volgens de specialisten, dr. G.N. Homminga en drs. P.E. Schouten, wordt de prijs vooral gedrukt doordat de patiënt veel korter in het ziekenhuis ligt. Bij een normale herniaoperatie was dit gemiddeld vier dagen, bij een kijkoperatie slechts één dag.

Operatie

“Bij een open operatie wordt een grote snee gemaakt en worden de spieren losgemaakt van het bot. Bij de kijkoperatie is een sneetje van 1,5 centimeter voldoende en worden de spieren aan de kant geduwd en later weer teruggelegd. Hierdoor is de wond sneller geheeld, is er veel minder napijn en is de patiënt dus sneller hersteld. In de oude situatie duurde het drie maanden voordat men weer de oude was, maar met deze nieuwe techniek al na zes weken,” aldus Homminga in de Telegraaf.

Bron: Zibb

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl