Sex met patiënt door 4% huisartsen

Vier op de honderd mannelijke huisartsen heeft wel eens seksuele omgang gehad met een patiënt. Bij vrouwelijke artsen is dat één op de 120. Ruim 75% van de mannelijke en zo’n 33% van de vrouwelijke huisartsen voelt zich wel eens seksueel aangetrokken tot een patiënt.

Advertentie:FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut

Deze cijfers blijken uit onderzoek van de seksuoloog P. Leusink dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Leusink vermoedt dat bovenstaande cijfers in werkelijkhied veel hoger liggen, omdat er relatief weinig weinig 50-plussers aan zijn onderzoek hebben meegedaan. Juist huisartsen in die leeftijdscategorie vergrijpen zich vaker aan patiënten.

Volgens de gedragsregels van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg mogen artsen geen seks met patiënten hebben.

Bron: ANP/teletekst

Hoogervorst geschrokken

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zei zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed geschrokken te zijn van de resultaten van het onderzoek. ,,Ik vind het een heel hoog getal.” Hij gaat ervan uit dat nog meer huisartsen seks met patiënten hebben gehad, omdat ze in het onderzoek niet het achterste van hun tong hebben laten zien.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) neemt het onderwerp serieus maar heeft geen preventiebeleid. ,,Wij kennen sinds jaar en dag de gedragsregel dat een persoonlijke relatie tussen patiënt en arts uit den boze is”, stelt een woordvoerder van de LHV in een reactie.

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl