Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

Ook als je verder gezond bent, kan te veel of te weinig slapen schadelijke effecten op je gezondheid hebben. Onderzoek van Femke Rutters van VUmc toont hoe essentieel slaap is voor het glucosemetabolisme, een belangrijk aspect van de gezondheid.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Rutters en haar team onderzochten gezonde mannen en vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud, uit negentien Europese landen. Ze maten het aantal uren dat de deelnemers elke nacht sliepen en hun lichaamsbeweging. Ook werd bijgehouden hoe goed het lichaam insuline verbruikt. Dit heeft invloed op het glucosemetabolisme en biedt informatie over hoe hoog het risico op diabetes is.

Glucose

De mannelijke testpersonen die gemiddeld ongeveer zeven uur per nacht sliepen hadden een beter glucosemetabolisme dan de mannen die gemiddeld langer of korter sliepen. Ook was hun bloedsuikerspiegel lager (wat gezonder is).

“Bij de korter of langer slapende mannen reageerden de cellen in het lichaam minder op insuline. Dit vermindert de opname van glucose, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes verhoogt”, aldus Rutters. Bij vrouwen werd deze associatie door de onderzoekers niet aangetroffen. Hoe dat komt, is onduidelijk.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
BRONVUmc
Vorig artikelHogeschool Utrecht start lectoraat innovatie van beweegzorg
Volgend artikelReumachip onderdrukt artritis