Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

De meniscustesten die huisartsen en fysiotherapeuten gebruiken kunnen meniscusletsel niet goed voorspellen. Het is daardoor onduidelijk wanneer een patiënt schade aan de meniscus heeft. Een nieuw ontwikkeld voorspellend model verbetert de diagnose van meniscusletsel. Dat model zal bij meer patiënten onderzocht moeten worden om de stabiliteit ervan aan te tonen. Dit stelt Snoeker in haar proefschrift over hoe huisartsen en fysiotherapeuten meniscusletsel opsporen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Als er restklachten blijven, zegt de huidige huisartsenrichtlijn dat de patiënt naar het ziekenhuis moet worden verwezen. Op basis van haar onderzoek raadt Snoeker dit af. De klachten zijn namelijk slecht te interpreteren. Tenslotte adviseert ze bij om bij problemen met de meniscus eerst oefentherapie te proberen alvorens te opereren.
Snoeker heeft dit onderzoek opgezet omdat het vaak onduidelijk is of er sprake is van meniscusletsel. Daardoor worden veel patiënten onnodig verwezen naar het ziekenhuis. Dit kost de maatschappij veel geld. Omdat het advies is eerst een andere behandeling te proberen dan een operatie, is een verwijzing vaak niet nodig. Het nieuw ontwikkelde predictiemodel verbetert de selectie van de patiënten met een verdenking op meniscusletsel.

Barbara Snoeker promoveert op 12 december 2017

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
BRONAMC
Vorig artikelZenuwstimulatie voor beter aanleren complexe bewegingen
Volgend artikelParkinsonpatiënt beter geholpen met gespecialiseerde fysiotherapie