Rugklachten: veel behandelingen, weinig bewijs van effectiviteit

Voor veel behandelingen van lage rugklachten is er geen bewijs van effectiviteit gevonden. Het gaat hierbij om rugklachten die langer dan 3 maanden duren. Tot deze conclusie komen onderzoekers van VUmc, VU en Erasmus MC na een uitgebreid literatuuronderzoek. In totaal werden er 162 gecontroleerde studies gevonden naar de effectiviteit van verschillende behandelingen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Oefentherapie, gedragsmatige interventies en multidisciplinaire behandelingen zijn met name effectief in het verminderen van pijn en het verbeteren van het dagelijks functioneren. Voor medicatie, rugscholen, lasertherapie, patiëntvoorlichting, massage, tractie, warmte applicaties, ruggordels, manipulaties van de wervelkolom en acupunctuur is het op basis van dit onderzoek niet duidelijk of ze effectief zijn. Ook voor interventies waarbij men de rugklachten behandelt door het beïnvloeden van de pijngeleiding (zoals injecties) is geen bewijs gevonden van effectiviteit. Dit geldt tevens voor operaties waarbij kunstmatige tussenwervelschijven worden geplaatst.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen. Het College komt later dit jaar, mede op basis van deze resultaten, met een advies over de opname van behandelingen van rugklachten in het pakket voor basiszorgverzekering.

Bron: Vumc

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl