Protestactie van fysiotherapeut tegen Menzis

Fysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen begint een landelijke protestactie tegen het plan van Menzis om onbeperkte fysiotherapie te schrappen uit de pakketten ExtraVerzorgd 3 en 4.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Jansen noemt het plan een ‘klap in het gezicht’ van gedupeerden. „Ze zijn vaak al arbeidsongeschikt of minder inzetbaar op de arbeidsmarkt. Het kost ze 30 euro per behandeling.” Klanten van Menzis gaan massaal in protest tegen het afschaffen van onbeperkte vergoeding van fysiotherapeutische zorg in 2014.

Klanten van Menzis zijn in protest gekomen nadat Menzis in een brief van 24 oktober 2013 bekend maakte dat de onbeperkte fysiotherapeutische zorg uit de polissen 2014 zullen worden geschrapt. Vanaf volgend jaar moet de Menzis verzekerde het doen met maximaal 40 zittingen in het jaar. Dit is een slag in het gezicht van diegene, die wekelijks en soms meerdere keren per week fysiotherapeutische hulp nodig hebben. De afgelopen jaren is door de overheid in de lijst met chronische ziekten drastisch geschrapt. Patiënten met Hartfalen, COPD en Reumatische aandoeningen hebben volgens Minister Schippers geen chronische aandoening meer die in aanmerking komt voor fysiotherapie vergoed vanuit de basiszorg.
Gevolg is dat al deze patiëntengroepen zich van voldoende therapeutische moesten voorzien door een (dure) Aanvullende Zorgpolis af te sluiten. Bij voorkeur een waarbinnen fysiotherapie onbeperkt vergoed wordt. Voor veel patiënten met de genoemde aandoeningen is het financieel al moeilijk om de kosten van zo’n polis te betalen. In 2014 dreigt het gevaar dat er geen betaalbare Aanvullende Polissen zijn, die de benodigde fysiotherapie vergoeden. Nu worden deze patiënten aan hun lot overgelaten.

Er waren in 2013 ongeveer 1.000 polissen in de markt. Van deze polissen waren er maar 7 polissen die nog voldeden aan de consumenten eisen. Nu worden deze patiënten aan hun lot overgelaten.

 1. Vrije toegankelijkheid zonder medische restrictie
 2. Onbeperkt gebruik van fysiotherapeutische zorg

In de aankondigingen kwam naar voren dat Menzis de twee polissen die daaraan voldeden stop zet. Ook Agis/Achmea zet de enige polis die aan de twee criteria voldoet stop. Mochten ook de overige 4 polissen stoppen dan is er geen mogelijkheid meer voor de klant om zich onbeperkt voor fysiotherapie te verzekeren.

Bij de invoering van het marktmechanisme binnen de zorg is er door de overheid beloofd dat zorg altijd verzekerbaar zal blijven.We zijn nu 8 jaar verder. En op het punt beland dat deze belofte niet meer nagekomen wordt.

Daarom is Henk Jansen, fysiotherapeut te Rijssen, een landelijke actie gestart waarbij hij protestbrieven en posters aan zijn collega fysiotherapeuten ter beschikking stelt. Duizenden fysiotherapeuten in Nederland hebben nu protestbrieven klaar liggen. In de brief verzoekt de klant Menzis om het genomen besluit terug te draaien.

Op het moment dat er meer zekerheid is over de Agis/Achmea polis zal ook voor de klanten van Agis/Achmea zo’n actie gestart worden in het hele land.

 
[facebookpost https://www.facebook.com/photo.php?v=539723049439114]
Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
Vorig artikelBelgische chirurgen ontdekken anterolateraal ligament in de knie
Volgend artikelOnderzoek naar ‘freezing’ bij parkinsonpatiënten bekroond

11 REACTIES

 1. het machtspelletje van de zorgverzekeraars breidt zich uit ten koste van onze clienten/patienten. Collega’s reageer.

 2. Wordt het niet een keer tijd dat er een nieuwe verzekering komt voor alleen voor fysiotherapie zonder winst oogmerk. Misschien iets voor de Hema, V&D, VVAA of andere slimme en sociaal bewogen onderneming?

  • Dat gaat in praktijk niet lukken omdat je nooit de funding ( financoiele reserves) voor elkaar gaat krijgen. Anders was het een goed idee

 3. Reactie van het KNGF:

  …In die berichtgeving gebruikt Menzis het BMC-rapport van het KNGF als legitimatie van hun keuze: “Uit wetenschappelijk onderzoek … behandelingsduur boven 40 zittingen vaak geen effect sorteert”.. Het BMC-rapport is met een ander doel en in een andere context tot stand gekomen: nl. het onderzoeken van (kosten)effectiviteit fysiotherapie bij 5 specifieke chronische aandoeningen. We hebben Menzis laten weten dat wij deze interpretatie niet in orde vinden.
  Ons inhoudelijke standpunt is dat wij vanzelfsprekend voor zinnige en doelmatige zorg zijn. Voor het grootste gedeelte van de markt is er gelukkig geen probleem, want over het algemeen kan een burger uit het beschikbare polisaanbod vóór 2014 een passende keuze maken. Een keuze die een burger baseert op zijn of haar ingeschatte vraagbehoefte voor 2014. Er zijn echter situaties waar wel meer dan 40 behandelingen nodig zijn….

  Lees verder…

 4. Nu minder behandelingen en in 2015 wordt de premie weer verhoogd. Het aantal behandelingen zal of gelijk blijven of weer minder worden.
  De cliënt is er niet bij gebaat, de ziektekosten verzekeraars wel.

 5. Ook ik word zwaar gedupeerd door dit besluit van menzis. Dit kan en mag niet gaan gebeuren, dit is het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd. Een zieke kan en mag toch nooit de dupe worden op deze manier?! Waar blijven nu de kamervragen, de protesten? Wanneer word Menzis ter verantwoording geroepen bij Tros Radar, Vara Kassa etc.? Het zou menzis sieren als ze een oplossing aan zouden gaan biedne aan de zwaar gedupeerden zoals ikzelf. Laten we hier zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan geven, mensen vragen hier tegen te protesteren, of zelfs aan mensen die over kunnen stappen vragen dat massaal te doen, om mensiz dan “de tucht van de marktwerking”ook een echt te laten voelen. menzis kan en mag hier niet zomaar mee wegkomen!

 6. Hallo,

  Zelf ben ik reuma patiënt, crohn en fructose intolerantie. Eigenlijk zou ik elke week 2x behandeld moeten worden om alles soepel te houden. Nu ben ik werkzaam in de verzekeringsbranche. Gelukkig heb ik een oplossing gevonden voor onbeperkt fysio met gegarandeerde acceptatie. Heb zelfs een collectief kunnen regelen met een nog lagere premie dan independer.
  Meer weten? Gewoon even mailen, dan kun je jullie patiënten ook informeren mits gewenst.

  Groeten roel.

  • Beste Roel,

   Ik ben vrij onbekend met deze site gebruik. Maar graag ontvang ik de informatie van jou betreffende de manier om toch volledig en tegen een redelijke prijs volledig verzekerd te kunnen zijn.
   Denk dat ik daarmee veel cliënten van de praktijk waar ik werkzaam ben ook een plezier mee kan doen. Ze worden allemaal geknepen of het is onbetaalbaar geworden voor sommigen.

   Alvast hartelijk dank hiervoor.

   Met vriendelijke groet, Henk

 7. Update 127

  Beste collega’s,
  .

  Polisadvies 2014
  Voor de derde keer publiceer ik mijn polisadvies 2014. In de bijlage vinden jullie de verschillende lay outs. De lay out kan je kiezen met een algemene koptekst, maar ook afgestemd worden op de preferente zorgverzekeraar in jou regio. ( Achmea, Agis, de Friesland, CZ, Menzis , VGZ ) In totaal kunnen jullie kiezen uit 8 lay outs waarmee je jou patient kunt informeren. Het gaat hierbij om consumenten informatie. De selectie criteria zijn allemaal in het belang van de consument en daarom ook ACM proof. U bent vrij deze lay outs te gebruiken als poster in de praktijk , maar jullie kunnen hem ook gebruiken als lay out voor een advertentie in uw regionale weekblad ( Kosten zijn lager dan u denkt)

  Bij de Top 5 voor onbeperkte fysiotherapie vergoeding komt 1 polis met kop en schouders boven alle polissen uit. Het is het collectief van de FNV. Met euro 113,06 per maand kan deze polis prijstechnisch ook concurreren met de polissen die beperkt zijn qua vergoeding. Het lidmaatschap van de FNV zal vragen oproepen, deze leg ik hieronder aan jullie uit.
  Er komt ook deze week een aanmeld formulier op de markt welke je in de praktijk kunt leggen. Als de klant deze invult worden ze automatisch door de FNV/Menzis gebeld. Zo gauw de antwoordkaart klaar is meld ik jullie waar je ze gratis kunt bestellen. Mijn advies is om iedere patient naar de FNV te verwijzen, niet alleen de consumenten die veel verbruikers zijn. Ook voor de niet en klein verbruikers heeft de FNV een goedkope polis. Deze FNV ZorgZo Zorg 1 polis is een restitutie pols , vergoed 9 behandelingen en kost incl basisverzekering 99,23 euro per mnd.
  De polis die onbeperkt fysiotherapie vergoed is de FNV Zorg 2 polis. Deze kost 113,06 euro per mnd. ( Voor de restitutie variant betaal je 116,78 per mnd )
  Belangrijk voor de consument is dat er dit jaar 1 sterk collectief gevormd. Maar daarnaast is het ook belangrijk wanneer blijkt dat de FNV/Menzis polis kostendekkend is geweest. Dat kan alleen wanneer er ook consumenten naar het collectief worden verwezen die geen of weinig zorgconsumptie hebben. Voor deze groep is het voordeel dat men een goede verzekering kan inkopen zonder hoge kosten. Collega’s wij kunnen de consument sturen het is aan u of u het doet en mee helpt om zorg betaalbaar te houden…..

  FNV polis ( Menzis )
  Iedereen kan lid worden!!!!!!!!!
  Per gezin hoeft er slechts 1 lid van de FNV te zijn om het hele gezin te kunnen verzekeren
  Eerst lid worden!!!!! Hieronder kosten contributie FNV
  Eerste 4 maanden voor 25.00 euro en daarna
  Student contributie FNV
  Kosten: student 1 jaar gratis
  2e jaar afhankelijk leeftijd Tot 18 jaar 6.75 euro per maand
  19-22 jaar 11.15 euro per maand

  Gepensioneerden : 65 +
  8.05 euro per maand

  Niet werkende tot 65 jaar
  Ww
  Ziektewet 9.05 euro per maand

  Werkende: 1 % bruto maandinkomen (vb je verdiend 1278 euro bruto dan word je contributie 12.78 per maand)
  Verdien je meer dan 1670 euro per maand dan betaal je altijd
  16.70 euro
  Als je lid bent geworden krijg je een registratie nummer en inschrijfnummer. Volgende week zijn de aanmeldkaarten klaar en wordt overschrijven heel eenvoudig.
  Je moet je aanmelden als lid FNV en polis FNV/Menzis polis voor 31 december 2013.
  Bij vragen bel 088-2224444 of mail je naar FNV@Menzis.nl

  Betrouwbare site voor polisadvies
  zorgverzekeringwijzer.nl
  Het is een onafhankelijke site, die zo objectief mogelijk informatie verstrekt. Daarnaast is de site erg gebruiksvriendelijk. Het belangrijkste is dat je ook kunt selecteren op het criterium “onbeperkte vergoeding fysiotherapie”. In tegenstelling tot de andere adviessites vermeldt deze site ook of de genoemde polissen met of zonder medische selectie zijn.
  Dit jaar heb ik ook deze site genomen als bron voor mijn polisselectie. Het voorkomt ook desillusies zoals bij Independer, waar men nog Achmea polissen vermeld bij de onbeperkte fysiotherapeutische vergoeding. ( Zijn er wel maar met medische selectie ) Als uw patiënt dan zijn polis wil afsluiten dan blijkt dat hij/zij voor polissen met een dekking van meer dan 20 zittingen, een medische selectie moet invullen.
  Het raadplegen van deze site, zorgverzekeringwijzer.nl voorkomt desillusies

  Crowdfunding
  Ik verzoek u om mij een maandelijkse donatie te doen dmv een automatische betaling opdracht via uw bank. Ik hoop dat een bedrag tussen de 5 en 10 euro per maand wel mogelijk is voor u. Natuurlijk is 1 euro of 25 euro per maand ook welkom. Alleen wanneer u dit nu massaal op pakt heb ik de mogelijkheid om volgend jaar mijn acties door te zetten naar zorgverzekeraars, KNGF en politiek
  Maak een maandelijkse automatische betaling opdracht aan. Laat mij mijn werk afmaken:

  1560.50.234

  Tnv Henk Jansen Fysiotherapieinnood
  Rijssen

  Mvg

  Henk Jansen

  Mijn verzoek blijft:
  Stuur mijn updates door aan zoveel mogelijk collega’s en laat een ieder zich aanmelden voor het ontvangen van mijn updates….

  info@fysiotherapieinnood.nl
  of
  info@curtain-hardware.com

Comments are closed.