Preventieve massage verlaagt verzuim

47

De masseur helpt niet alleen om de nek-, rug- en rsi-klachten van medewerkers terug te dringen, de adviezen over bijvoorbeeld zithouding achter de pc dragen ook bij aan het terugdringen van verzuim

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Onder werkdruk snel nog even een rapport uitschrijven of gegevens invoeren. Het zijn bekende computerhandelingen, die op den duur voor de nodige fysieke klachten kunnen zorgen. Een half uurtje hardlopen op een fitnessapparaat, kan dan wonderen doen. Maar ook een bezoek aan een masseur, zo blijkt uit ervaringen van medewerkers van clusterbureau III.

Bij clusterbureau III, laten ze de computer af en toe even voor wat het is. Zo’n drie jaar geleden kwam een aantal medewerkers met het voorstel om niet alleen de werkplek te optimaliseren, maar ook om een professionele masseur naar de werkvloer te halen. In die tijd werd veel aandacht besteed aan rsi en andere werkgerelateerde klachten in Nederland. Aangezien er bij clusterbureau III veel bureauwerk wordt verricht, kwamen ook hier regelmatig fysieke klachten voor.
Kees Klarenbeek, manager bedrijfsvoering, gaat terug in de tijd. “Het is nu drie jaar geleden dat we met de massage van start zijn gegaan. Vergeleken met toen zie je duidelijk dat we minder nek-, rug- en rsi-klachten en verzuim ervaren. Het aantal rsi-klachten staat al geruime tijd op nul!”

Preventie
Zo’n één keer in de maand komt er nu een professionele masseur naar de afdeling om een stoelmassage te geven. De masseur is geen behandelaar, maar hij zorgt juist voor preventie van fysieke klachten, benadrukt Klarenbeek. “Het gaat om een korte stoelmassage van ongeveer een half uur, niet om een uitgebreide behandeling. Dat is ook niet mogelijk met een bezoek van één keer per maand.”
Klarenbeek legt uit dat een masseur een bepaalde lichamelijke klacht kan signaleren, zodat de gemasseerde zelf kan beslissen of hij bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut gaat. “Daarnaast kan een masseur voorkomen dat een bepaalde klacht erger wordt. Als iemand bijvoorbeeld spanning bij de spierbundel heeft, dan kan de masseur de schouder soepel maken.”

Ontspannen
Van Dora Schaftenaar, personeelsadministrateur mag de masseur wel elke week komen. “Het is een heerlijk ontspannen massage. De ene keer ligt de nadruk op je armen en handen, de andere keer worden je rug, hoofd en nek lekker gemasseerd”, lacht ze. Tijdens een massage geeft de masseur allerlei tips over je lichamelijke conditie, gaat Schaftenaar door. “Door je regelmatig te laten masseren, worden klachten tijdig gesignaleerd, opgelost of zelfs voorkomen.”
Ook Schaftenaar heeft na een massage meer actie ondernomen om iets aan haar rugklachten te doen. “De masseur heeft mij meer bewust van mijn toenmalige rugklachten. Daardoor ben ik een aantal weken naar een fysiotherapeut gegaan.” Maar ook aan de tips op arbo-gebied gebied, heeft Schaftenaar veel gehad. “Je wordt je meer bewust van je zithouding bij de computer.”
Binnen VUmc zijn preventieprogramma’s ontwikkeld om werkgerelateerde nek-, rug- en RSI-klachten te voorkomen. Daarmee wil VUmc fysieke overbelasting en daarmee wellicht verzuim zoveel mogelijk reduceren. Doel van deze programma’s is om medewerkers zoveel mogelijk bewust te maken van het ontstaan en voorkomen van werkgerelateerde klachten. Een team binnen VUmc helpt medewerkers die dat wensen met interventies op maat. Iedere afdeling kan een preventieprogramma op zijn eigen manier invullen en ontwikkelen.

Optimaliseren
Clusterbureau III heeft niet alleen de massage op de werkvloer als onderdeel van een preventieprogramma ontwikkeld. Ander onderdeel is het optimaliseren van de werkplek. Bij laatstgenoemde worden bijvoorbeeld de werkopstelling en de te verrichten handelingen onder de loep genomen. Staat een bureau wel op de juiste hoogte? Hoeveel uur per dag werk je met een computer?
In het begin is de afdeling clusterbureau III gaan kijken naar hoe andere bedrijven het rsi-probleem te lijf gingen, zegt Klarenbeek. “Wij stelden ons de vraag hoe wij de klachten en het daarmee gepaard gaande ziekteverzuim konden terugdringen én voorkomen. Als je naar de markt kijkt, zie je dat bekende banken als ING en ABNAMRO medewerkers niet alleen een geoptimaliseerde werkplek, maar ook massage op de werkvloer aanbieden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat massages de klachten terugdringen, de resultaten zijn uitermate positief.”

Bron: VUMC