Patiënt met verzwikte enkel moet snel weer gaan bewegen

Gino Kerkhoffs onderzocht verschillende methoden om de diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende sportblessure, de verzwikte enkel, te optimaliseren. Zo zette hij een multicenter-studie op naar het gebruik van een enzympreparaat na een acute verzwikking.Het preparaat heeft niet meer invloed op de afname van de pijn en de zwelling dan een placebo en verkort de tijd tussen het ontstaan van het letsel en het stellen van de diagnose niet. Omdat er nog geen praktische, objectieve diagnostische test bestaat voor het aantonen van een gescheurde enkelband, ontwikkelde en testte Kerkhoffs twee nieuwe apparaten. Beide weerspiegelen de mate van laxiteit – beweeglijkheid – van het laterale enkelligament-complexobjectief. Uit drie literatuurstudies volgt dat de meest effectieve behandeling van een verzwikte enkel lijkt te bestaan uit een aanpak waarbij de patiënt weer snel in beweging komt, gecombineerd met een soepele brace die met veters of klittenband kan worden vastgemaakt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Bron: UVA.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

6 REACTIES

 1. Suggestie,
  het raadzaam de gekwekste enkel meteen ook met Medical Tape Concept (vroeger bekend onder de naam Kinesio Tape) te behandelen !!!

 2. wat ik nog steeds erg vreemd vind, is dat in de meeste ziekenhuizen een protocol gevolgd wordt van: drukverband, hoogleggen, niet belasten gedurende 1 week. Na 1 week een foto maken waarna als je pech hebt je weer met hetzelfde recept naar huis wordt gestuurd.
  Heb dit zelf aan den lijve ondervonden met een van mij kinderen. Als je begint over tapen springen ze op tilt.
  Wie heeft nog meer van dit soort ervaringen.

 3. de huisartsen bij ons in het dorp zijn ook gewend om de enkels eerst met een kleefpleister en daarna met tape te bewerken. De client moet dit dan een paar dagen om houden, terugkomen, nog een keer tapen en als je geluk hebt komen ze na een dag of 14 bij de fysiotherapeut. Heel vaak ook pas na drie maanden en dan moet je als therapeut nog heel hard je best doen om het weer goed te krijgen.

 4. ** yabo | 23 jan : 10:24
  Suggestie,
  het raadzaam de gekwekste enkel meteen ook met Medical Tape Concept (vroeger bekend onder de naam Kinesio Tape) te behandelen !!! **

  Beste Yabo, waarom meteen tapen? Heb je hier onderzoek naar gedaan? eigen ervaringen? Ik zou het prettig vinden als je ook met wat argumenten kwam..

 5. Ook ik heb soort gelijke ervaring onlangs opgedaan, zoals tswinkels.
  Betrof ’n jongen van 13 jaar, die van z’n skateboard was gezwikt.

  ZIEKENHUIZEN VOLGEN NOG STEEDS HUN EIGEN PROTOCOLLEN.

  Als sportverzorger moet je heel wat overredingskracht gebruiken om sporter te laten inzien dat snel met bewegen beginnen, toch beter is.

  Ziekenhuizen en (huis-)artsen staan nog steeds op ’n voetstuk!!!

 6. Al jaren probeer ik mensen te “onttapen”. Eigenlijk is het heel vreemd dat we in de fysiotherapie zoveel trachten te fixeren. Er zijn zo veel wetenschappelijke artikelen die aantonen dat herstel van bindweefsel het best geschiedt met belastingen en bewegingen die slechts door de pijn beperkt worden. Alle kustmatige “ondersteuningen” worden graag door het weefsel geaccepteerd en gezien als reeds ingevuld herstel. Kortom het lichaam gaat niets aanleggen als het de noodzaak niet voelt.
  Artikelen van de hand van onderzoekers als Akeson en Woo geven dit helder weer. Via de geëigende zoekmachines is hier veel over te vinden, b.v. paramedisch.org. Ook zijn bij de redactie van VERSUS hier artikelen te bestellen (snel en meestal gratis): – mailadres –

Reacties zijn gesloten.