Opereren of afwachten bij hernia maakt na jaar geen verschil

40

Een vroege operatie aan een lage-rug-hernia helpt mensen snel van hun pijn af. Maar bij veruit de meeste patiënten die afwachten en een operatie uitstellen, zijn de klachten ook binnen een jaar verdwenen. Dat blijkt uit het onderzoek van neurochirurg Wilco Peul van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarvan de uitkomsten vandaag zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Het is de eerste keer dat is onderzocht wat het meest doelmatige tijdstip is om een hernia te opereren.

Het onderzoek van Peul werd uitgevoerd onder 283 patiënten met een lage-rug-hernia.
De patiënten werden willekeurig ingedeeld in twee groepen. De helft van de patiënten werd conservatief oftewel langer afwachtend behandeld. Zij kregen (in eerste instantie) geen operatie maar wel medicijnen en fysiotherapie. De overige patiënten werden binnen twee weken geopereerd. De hernia werd daarbij via een sneetje in de huid verwijderd.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat de pijn vaak vanzelf verdwijnt door een gunstig natuurlijk beloop van hernia’s, was bekend. Opzienbarend was echter dat de patiënten uit beide onderzoeksgroepen na een jaar nagenoeg hetzelfde scoren als het gaat om beenpijn, rugpijn en algeheel herstel. “We hadden wel verwacht dat het voordeel van operaties vooral op korte termijn te zien zou zijn, maar niet dat er na een jaar eigenlijk al geen verschillen meer zijn”, aldus Peul. “Een half jaar na loting zagen we al vergelijkbare pijnscores en na een jaar waren de scores op de uitkomsten nagenoeg gelijk.” Wat is nu de beste beslissing als je met een hernia kampt, vroeg opereren of afwachten? Peuls advies: “Wacht het natuurlijke beloop een maand of drie, vier af, tenzij je de pijn niet meer kunt verdragen. Als je enorm veel pijn hebt, je helemaal geen herstel ziet en je je werk niet meer kunt doen, dan is vroegtijdig opereren een optie.”

Beenpijn
Een hernia is een aandoening aan de rug waarbij een uitstulping van de tussenwervelschijf leidt tot beknelling van zenuwen. Dat kan ernstige (been)pijn veroorzaken. Jaarlijks lijden 75.000 Nederlanders aan lage-rug-hernia, waarvan er 64.000 genezen met behulp van fysiotherapie en medicijnen. In Nederland worden – na de Verenigde Staten – verhoudingsgewijs de meeste mensen geopereerd aan deze aandoening: per jaar één op de 1000 inwoners. In totaal komt het aantal hernia-operaties in Nederland uit op 11.000 per jaar. Hernia’s kosten de samenleving veel geld. Met de operaties is een paar miljoen aan direct medische kosten gemoeid en de indirecte kosten – door productieverlies en arbeidsongeschiktheid – lopen zelfs in de miljarden. Van alle aandoeningen veroorzaakt een hernia het vaakst arbeidsongeschiktheid.

Bron: LUMC