WVF logo

Op 5 april jl. kondigde Zorgverzekeraars Nederland in een brief namens zorgverzekeraars aan zorgaanbieders (waaronder fysiotherapeuten) financieel te compenseren voor de inkomsten die zij mislopen tijdens de coronacrisis. Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten, krijgen een maandelijkse continuïteitsbijdrage. Deze regeling geldt voor dezelfde periode als de rijksregelingen en treedt op 1 mei in werking, met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Deze regeling geldt zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde zorgaanbieders. Op die manier worden zorgaanbieders gecompenseerd voor een lagere omzet als gevolg van de coronacrisis. Met de bijdrage kunnen ze onder meer hun vaste lasten blijven betalen, zoals personeels- en huisvestingskosten. De zorgverzekeraars willen op die manier garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben, nu én na de coronacrisis.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Uit vertrouwelijke informatie blijkt vandaag dat zorgverzekeraars verwachten hun eigen deadline van 1 mei niet te gaan halen en dat uitkering van de continuïteitsbijdrage op zijn vroegst eind mei maar waarschijnlijk pas in juni te verwachten valt. Ook over deze deadline weigeren zorgverzekeraars echter garanties te geven.

Het uitblijven van duidelijkheid over de continuïteitsmaatregelen voor fysiotherapeuten leidt ertoe dat meer dan de helft van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland in acute financiële nood dreigt te raken. Met het uitstellen van de betaling hiervan ná 31 mei betekent dit  voor 56% van de praktijken dat zij zich genoodzaakt zien ontslag voor hun personeel aan te vragen. (Bron*: Enquête Werkgevers Vereniging Fysiotherapie (WVF), 6 april 2020)

Aangezien de randvoorwaarden van de continuiteitsregeling nog altijd ontbreken is het op dit moment ook nog onbekend of fysiotherapeuten gebruik kunnen gaan maken van de overheidsregelingen. Fysiotherapeuten belanden hiermee in een financieel vacuüm wat ertoe leidt dat zij geen andere mogelijkheden meer zien dan hun praktijkvoering zonder personeel te continueren.

Update zondag 26 april 17:00u:

Via de Telegraaf meldt Zorgverzekeraars Nederland desgevraagd dat altijd is gemeld dat de continuïteitsbijdrage er in mei is. „Na 31 mei is echt uit de lucht gegrepen”, aldus de zegsman.

De verzekeraars stellen in een reactie ook dat ’de steun niet uitblijft’. „Voor fysiotherapeuten in acute financiële nood is een vooruitbetaling mogelijk.”

Dat voorschot was specifiek voor gecontracteerde fysiotherapeuten aan te vragen sinds 14 april, aldus ZN. Voor fysiotherapeuten zonder contract met een zorgverzekeraar kan dat sinds 22 april. „De inzet is om de vooruitbetaling binnen een week na aanvragen uit te keren”, aldus de woordvoerder.

„Wij begrijpen de zorgen van fysiotherapeuten en snappen goed dat er behoefte is aan meer details. We realiseren ons dat het voor zorgverleners moeilijke en uitdagende tijden zijn”, aldus de zegsman van Zorgverzekeraars Nederland. „Onze inspanningen zijn dan ook maximaal, komende week volgt meer informatie.”

Update donderdag 30 april 11:45u

Zorgverzekeraars Nederland meldt op Twitter dat de informatie vandaag zal komen.

Update donderdag 30 april 20:30u

 

*Enquête WVF

1 REACTIE

  1. Een uiterst commercieel bedrijf als KLM krijgt alras overheidssteun. Dan zeker nu ook de gezondheidszorg. Dat lijkt me klip en klaar.

Reacties zijn gesloten.