Onderzoek naar beperken studenten Fysiotherapie

22

De Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) gaat onderzoeken hoeveel nieuwe studenten Fysiotherapie de academie nog aan kan. Het aantal aanmeldingen groeide dit jaar explosief, omdat de numerus fixus was afgeschaft.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Uit onderzoek moet blijken welke maatregelen wenselijk zijn en of de numerus fixus komend schooljaar misschien weer ingevoerd moet worden. ‘Het gaat het erom wat de organisatie aan kan’, vertelde directeur Engelien Calis tijdens de academieraad afgelopen woensdag. ‘Qua studenten hoeven we niet veel meer te groeien. De gewenste aantallen voor 2010 zijn al gehaald.’

Sinds de gigantische aanwas van studenten was het even passen en meten voor AGZ aan het begin van dit schooljaar. Fysiotherapie kreeg een verdubbeling van het aantal eerstejaarsstudenten te verwerken, van zo’n 170 naar dik 350. Calis: ‘De eerste dag dat ik hier kwam liep het over. Het heeft aanpassingsvermogen gekost van iedereen, maar het gaat de goede kant op.’ Of de opleiding nog eenzelfde golf nieuwe studenten kan verwerken, is de vraag.

Het onderzoek vindt in januari plaats. Eind februari volgt het besluit of er een nieuwe numerus fixus moet komen of andere beperkingen op het aantal nieuwe studenten. ‘Hoe we dat invulling gaan geven, weet ik nog niet. Voor we het besluit nemen, gaan we praten met de werkveldadviesraad’, kondigde ze aan. De vragen of er genoeg werk is en er voldoende stageplekken zijn, spelen ook mee. Op de open dag moet wel gemeld worden dat de numerus fixus is losgelaten. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat er enige aangebrachte beperkingen te verwachten zijn, zei ze. ‘Ik kan nu niet zeggen: we nemen er 150 of 400 aan.’

Bron: Avans

4 REACTIES

  1. Ik vraag me sowieso af waarom de numerus fixus is afgeschaft. Voor de positie van de fysiotherapeuten is dat geen goede zaak. Nog steeds zijn er veel te veel fysiotherapeuten, maar de jonge garde voelt zich aangetrokken door het idee van “vrije markt”, ondernemen en geld verdienen.
    Ik hoor van veel kanten dat een groot deel van de studenten fysiotherapie denkt dat ze als afgestudeerde later dik gaan binnenlopen en bakken geld gaan binnenhalen. Dat zal ze later vies tegenvallen, maar dan is het kwaad al geschied.
    Opleidingsinstituten of, zoals ze tegenwoordig heten, academies hebben een ander belang dan de beroepsgroep. Tenslotte hebben zij financileel en personeel baat bij een zo groot mogelijk aantal studenten.
    Het KNGF zou zich wat directer en intensiever met deze zaak moeten bemoeien.
    [ Bijgewerkt 04 Nov : 16:48 ]

  2. Daarbij vraag ik mij af of men met zo’n verdubbeling van het aantal studenten de kwaliteit van het onderwijs nog kan garanderen. Heeft men genoeg stageadressen of wordt de stageperiode verkort ? Dat soort vragen komen dan direct in mij op.

  3. Beste Thom,

    Gisteren was ik op het KNGF-congres bij een onderdeel waar econoom Flip de Kam aanwezig was.
    Hij sprak over vraag en aanbod en dat we een voorbeeld hadden moeten nemen aan geneeskunde met haar numerus fixus.
    Deze opmerking maakte hij omdat een inspreker uit de zaal fysiotherapie onderbetaald vond.
    Mensen hebben de neiging aan een door hen geleverd produkt of dienst een emotionele waarde toe te kennen en die 1:1 om te zetten in geld.
    In een vrije markt is het een kwestie van vraag en aanbod.
    Veel emotionele waarde blijkt dan minder waard te zijn in euor’s.’

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

Reacties zijn gesloten.