NMa beboet zorgbranches vanwege prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft enkele brancheorganisaties in de zorg boetes opgelegd
voor het geven van prijsadviezen. De NMa beschouwt de adviezen als een vorm van prijsafspraken en die zijn verboden.

Advertentie:FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut

Het gaat om vier verenigingen voor psychologen en psychotherapeuten en het Nederlands Tandtechnisch Genootschap (NTG). Zij hebben volgens de NMa hun leden bijna zes jaar lang adviezen over tarieven gegeven. De boetes variëren van 400.000 euro voor het NTG tot 55.000 euro voor de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. De beroepsvereniging van psychologen (NIP) reageerde gisteren verontwaardigd op de opgelegde boetes. Ze noemt de boete ’buitenproportioneel’. De organisatie moet 240.000 euro betalen omdat ze adviestarieven aan haar leden had doorgegeven.

Volgens de NMa kan de beroepsvereniging de boete verhalen op haar leden. Dat is volgens de vereniging onmogelijk omdat haar leden door de bezuinigingen van het kabinet al minder verdienen. De kosten voor psychotherapie worden namelijk niet meer onbeperkt vergoed via het ziekenfonds.

De Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE), de beroepsvereniging van ongeveer 1100 psychologen, is zeer onthutst en verbolgen over de boete van 80.000 euro. De LVE weerspreekt de
aantijging dat de vereniging zich schuldig zou maken aan het geven van een advies over een door haar leden te hanteren uniform tarief voor een consult.

De LVE is zich van geen kwaad bewust. Zij handelt niet en heeft nooit in strijd willen handelen met de wet- en regelgeving. De LVE verwijt de NMa, met haar uitspraak en hoogte van de boete, het zicht op
de werkelijkheid te hebben verloren.

Bron: Metro

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl