Nieuwe test versnelt diagnose bij Bechterew

548

Mensen die de ziekte van Bechterew hebben, lopen gemiddeld 8 jaar met rugklachten rond voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Dr. Dominique Baeten van het AMC (Amsterdam) wil daar een eind aan maken. Hij werkt aan een diagnostische test, die via het bloed snel uitsluitsel kan geven. In het speciale Bechterewdossier licht Baeten in een video zijn onderzoek toe.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, die vooral in het bekkengewricht en de rug klachten geeft. Het bindweefsel (ligamenten) tussen de ruggewervels verhardt en verbeent, waardoor de rug vast gaat zitten. Die verbening is te zien op een röntgenfoto of CT-scan, maar dan is het eigenlijk al te laat. “Medicijnen kunnen vergroeiingen niet meer terugdraaien. Daarom is er behoefte aan een test, die we bij mensen met specifieke rugklachten kunnen doen, waardoor zij tijdig met medicijnen kunnen starten”, aldus reumatoloog Baeten.

Myofibroblasten
Uit eerder onderzoek van Baeten blijkt dat bij Bechterew-patiënten in het ontstoken weefsel zogenaamde myofibroblasten voorkomen. Dat zijn littekencellen die bindweefsel aanmaken. Bij andere vormen van reuma zijn deze cellen nauwelijks  aanwezig. Baeten: “De myofibroblast is een belangrijke marker voor de ziekte. De diagnostische test moet deze cellen zichtbaar maken in het bloed.” Bovendien onderzoekt Baeten hoe de activiteit van myofibroblasten is af te remmen, waardoor de ziekte van Bechterew tot stilstand kan worden gebracht.

Axiale spondylo-artritis
Om in een vroeg stadium de ziekte van Bechterew te kunnen vaststellen, is tevens een snelle verwijzing van huisarts naar reumatoloog nodig. Daarom pleiten Dominique Baeten en zijn collega-onderzoekers voor een nieuwe naam van ontstekingsrugpijn: axiale spondylo-artritis. Het gaat dan om mensen die specifieke rugklachten hebben, zoals te lezen is in het Bechterewdossier. Bij axiale spondylo-artritis kan al gestart worden met de juiste medicijnen, zodat de kwaliteit van leven verbetert en mensen pas in een later stadium de ziekte van Bechterew ontwikkelen.
In Nederland hebben 1 op 200 mensen de ziekte van Bechterew, vooral jonge mensen tussen de 20 en de 40 jaar.

Meer weten over Bechterew?
In het Bechterewdossier vindt u medische informatie, actueel wetenschappelijk onderzoek en video’s. Ook kunt u een gratis brochure over de ziekte van Bechterew aanvragen.

Bron: Reumafonds

1 REACTIE

  1. Hallo,
    ik heb ook axiale Spondyloartritis. Via de uitslagen van o.a. MRI- en bloedonderzoek, werd dit duidelijk (HLA B27 positief en ernstige rugklachten met zichtbare ontstekingshaarden bij de wervelkolom). Het is heel belangrijk dat deze ziekte op tijd wordt opgespoord. Dit om vergroeiingen voor te zijn. Het is een ontzettend pijnlijke aandoening in alle opzichten.
    Gelukkig gaat het met mij nu steeds beter. Er is een verband tussen Spondyloartritis en de Klebsiellabacterie en het eten van zetmeelrijke producten aangetoond (door dr. A. Ebringer). Een dieet zonder zetmeel brengt verlichting. Zodanig in mijn geval, dat ik op een gegeven moment met weinig tot geen medicatie weer kon fietsen en lopen. De stijfheid is verdwenen en de pijn is veel minder.
    Ik blog over SpA en het dieet, dat overigens prima te doen is op: http://almondfigtree.wordpress.com/
    Voor iedereen met Spa/Bechterew: heel veel sterkte!

Reacties zijn gesloten.