Nekpijn op school door computer

32

Door gebrekkig computermeubilair lopen kinderen op basisscholen een groot risico op een muisarm of nekklachten. De kinderen moeten zich soms in allerlei bochten wringen om goed zicht te krijgen op een beeldscherm.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dat blijkt uit onderzoek op honderd scholen van fysiotherapeut/ergonoom Bart Meijer uit Zaandam. Uit eerder onderzoek bleek dat al zeventig procent van de tieners in ons land kampt met ‘computer gerelateerde klachten’, zoals aanhoudende spierpijn.

Computers worden in nisjes gepropt, op vaste tafelbladen en met niet in hoogte verstelbare krukjes en stoeltjes ervoor. Ze staan naast grote ramen, zonder afdoende zonwering of goede ventilatie voor de leerlingen.

Directeur Werner van Katwijk van de landelijke oudervereniging Ouders & Coo pleit voor meer controle van Arbodiensten. ,,Ik weet dat scholen het geld slechts één keer kunnen uitgeven, maar dan kopen ze maar wat minder nieuwe computers en meer goed meubilair.” Hij vindt dat het ministerie van Onderwijs de regels voor computergebruik moet aanscherpen.

De vereniging voor openbare scholen VOS/ABB erkent dat het computermeubilair op basisscholen ‘beter zou kunnen’. Ze wijst erop dat vooral in oudere gebouwen directies vaak woekeren met de ruimte die ze meestal niet hebben.

In een reactie wijst staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) erop dat de scholen verantwoordelijk zijn voor goede ‘werkomstandigheden’ voor hun leerlingen. ,,Daar krijgen ze ook geld voor. En er is voldoende goed meubilair te koop”, laat ze via haar woordvoerder weten.

Over drie maanden komt ook een ‘thuiskit’ beschikbaar, waarmee ouders wordt geleerd hoe ze hun kinderen thuis het best kunnen laten computeren. Vol tips en welgemeende waarschuwingen. ,,Zorg vooral dat stoel, bureau en computer op de juiste hoogte zijn ingesteld”, adviseert ergonoom en fysiotherapeut Bart Meijer. ,,Het is ook belangrijk dat de arm waarmee de muis wordt bediend, voldoende wordt ondersteund door het bureaublad. Anders stagneert de doorbloeding van de arm en dat zorgt voor pijn en een vermoeid gevoel.”

,,Computeren is heel erg leuk” vindt hij. ,,Ik snap niet dat ouders vaak zo streng vasthouden aan één uurtje computeren per dag voor hun kinderen. Menige volwassene is op zijn of haar werk veelal urenlang in de weer met een computer en als thuis de kinderen in bed liggen, kruipen ze nog even een paar uur achter pc. Dat is wel een beetje hypocriet.”

Bron: Nederlands Dagblad

2 REACTIES

  1. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit onderzoek een causaal verband bewijst tussen klachten en pc-gebruik.
    Ik kan me wel voorstellen dat dit een onderzoek is wat in de categorie valt, dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om
    dat wat kinderen doen te catastroferen en medicaliseren.
    We weten al uit onderzoek dat er nauwelijks tot geen relatie is tussen ergonomie en KANS bij volwassenen en waarom zou dat bij kinderen anders zijn?
    Ik verwacht eerder ‘Jong geleerd is oud gedaan’.

  2. Op school zitten kinderen hooguit een uur per dag achter de PC.. thuis zitten ze UREN achter elkaar: aan hun bureau, voor de tv, met een laptop op schoot, in bed, op de bank. Zoals Peter v/d Salm al zegt: ‘Hou nou eens op met medicaliseren.’ Op het meest perfecte meubilair kun je slap en onderuitgezakt zitten, op een houten bank rechtop en goed. Leer kinderen (en hun ouders) wat ze moeten doen om de klachten binnen de perken te houden.
    Rug- en nekklachten worden niet veroorzaakt door een cyclisch gebrek aan behandeling of diclofenac, maar door verkeerd gebruik.. wie na mijn uitleg dat gebruik niet wil veranderen heeft niet nog meer behandelingen nodig, maar nog meer uitleg.. klaarblijkelijk ben ik niet duidelijk genoeg geweest.

Reacties zijn gesloten.