Modern implantaat bij rugartrose niet beter dan klassieke operatie

Symptomen van artrose in de rug zijn te bestrijden met een implantaat of met een grotere operatie. Gedacht werd dat patiënten die een implantaat kregen sneller herstelden, maar onderzoek van het LUMC en Medisch Centrum Haaglanden ontkracht dit nu. De resultaten zijn gepubliceerd in British Medical Journal.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Artrose in de rug komt veel voor bij ouderen. Door de aantasting van de wervelkolom kan een zenuw naar de benen bekneld raken. Dit veroorzaakt pijn en patiënten gaan voorovergebogen lopen of moeten na korte tijd lopen gaan zitten. Een operatie waarbij  het zenuwkanaal verruimd wordt door een stukje bot weg te halen kan soelaas bieden.

“Zo’n kanaalverruiming is de klassieke behandeling, maar geeft slechts bij ongeveer tweederde van de patiënten het gewenste resultaat”, vertelt prof. Wilco Peul, neurochirurg namens de SIPS onderzoeksgroep in LUMC & MCH. Voor sommige ouderen is zo’n operatie onder narcose bovendien te belastend.

Dubbelblind

Sinds de jaren tachtig is er ook een behandeling die minder invasief is: een implantaat dat in de wervelkolom geplaatst wordt middels een klein sneetje in de rug. “We dachten dat deze behandeling beter was: de ingreep korter en de patiënt zou sneller herstellen. Sinds tien jaar wordt het implantaat dan ook op grote schaal gebruikt”, aldus Peul en arts-assistent en onderzoeker Wouter Moojen.

Heroperatie

Het plaatsen van een implantaat was met 15 minuten inderdaad een half uur korter dan de operatie. Maar verder maakte het implantaat de verwachtingen niet waar: patiënten verbleven even lang in het ziekenhuis en het slagingspercentage na 8 weken (63 procent) was niet beter dat van de klassieke operatie (72 procent). Het percentage patiënten dat alsnog geopereerd moest worden was 29 procent. Bij de klassieke behandelingsgroep moest 8 procent een heroperatie ondergaan, waarbij meer bot wordt weggehaald. “Deze tegenvallende resultaten hadden wij niet verwacht. Wij geloofden erg in de implantaten, maar gebruikten implantaten nu alleen nog maar bij patiënten die niet in aanmerking komen voor de klassieke operatie”, aldus Peul en Moojen.

Het volledige artikel is te lezen via  www.bmj.com.

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl