Minder regels, minder lasten en meer rendement

Het ministerie van VWS gaat 310 miljoen euro besparen op administratieve lasten. Vooral in de zorgsector kan er op papierwerk en overbodige regels bezuinigd worden. In mindere mate geldt dat ook voor de Warenwet.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

Het streven naar minder regels en minder lasten past in het voornemen van het kabinet om de strijd aan te binden met de administratieve lasten. Om tot de besparing van 25 procent te komen heeft VWS acht projecten aangewezen waarin regels geschrapt en procedures vereenvoudigd kunnen worden. Verder wil VWS winst boeken door onnodige regels en procedures te weren uit nieuwe wet- en regelgeving.
Het ministerie wil de administratieve lasten op lange termijn verminderen door nieuwe ICT-toepassingen in de zorgsector. Door het verdwijnen van administratieve rompslomp houden zorginstellingen meer geld over voor de zorg aan patiënten.
Verder krijgt de sector volgend jaar minder vragenlijsten te verwerken over personeel, opnames en financiën. Omdat de enquêtes van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) en Prismant elkaar overlapten, hebben ze met elkaar afgesproken om een aantal vragenlijsten te schrappen en andere samen te voegen.
VWS kan voorlopig niet zo ver gaan als andere ministeries in het schrappen van regels. Zestig procent van de VWS-wetten heeft namelijk te maken met Europese regelgeving. Tijdens het Europees voorzitterschap wil minister Hoogervorst administratieve lasten op de Brusselse agenda zetten.

Bron: MinVWS
administratievelasten.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl