Meeste ouderen met heupslijtage gebaat bij manuele therapie

Bij tachtig procent van patiënten met heupslijtage (artrose) is manuele therapie door een fysiotherapeut effectiever dan het doen van oefeningen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

Manuele therapie geeft meer verlichting van pijnklachten en stijfheid en meer verbetering van het lopen. Ook houdt het effect langer aan.Dit blijkt uit het onderzoek waarop Hugo Hoeksma op 25 februari promoveerde aan het VU medisch centrum te Amsterdam.

Hoeksma vergeleek een groep patiënten die oefentherapie kreeg van een fysiotherapeut met een groep patiënten die manuele therapie onderging. Bij manuele therapie beïnvloedt de gespecialiseerde fysiotherapeut de functie van een gewricht door manueel (letterlijk: met de hand) te trekken, draaien of duwen. Van de 60 patiënten die met negen sessies manuele therapie waren behandeld, gaf 81% na behandeling aan er beter aan toe te zijn. Van de 60 patiënten die met fysiotherapie was behandeld, voelde 50% zich na de behandeling beter dan ervoor. Het effect hield stand tot zes maanden na het stoppen van de behandeling.

Artrose is niet te genezen, maar de klachten kunnen wel worden verlicht met pijnstillers, voedingssupplementen en fysiotherapie. Ongeveer tien procent van alle ouderen heeft last van heupslijtage. Het onderzoek werd uitgevoerd op de polikliniek van Leyenburg Ziekenhuis in Den Haag en in samenwerking met het NIVEL te Utrecht. Het onderzoek werd gefinancierd door Ziekenhuis Leyenburg en het Reumafonds.

Bestel dit proefschrift via e-mail bij: – mailadres –
Of download deze hier – link –

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl