Marktwerking noodzaakt tot vernieuwing

54

Bas EenhoornIn de discussie over marktwerking blijft de batenkant onderbelicht. Marktwerking daagt de fysiotherapeut uit om nog meer kwaliteit te leveren. Bovendien stimuleert marktwerking om, samen met patiënten en andere partijen in de zorg, vernieuwingen door te voeren. Koudwatervrees voor marktwerking is daarbij niet op zijn plaats.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Minister Klink zet door met de marktwerking. Meteen buitelen voor- en tegenstanders van een vrije markt over elkaar heen. Het gaat daarbij vooral over de te verwachten kostenstijging. Wat ontbreekt is een analyse van de relatie tussen marktgedreven investering in de zorg en de opbrengsten voor de maatschappij.

Hoewel er vraagtekens zijn gezet bij de kostenramingen die de afgelopen tijd het licht hebben gezien, verwachten we allemaal dat de vraag naar kwalitatief goede zorg toeneemt. Daar moeten we ons op voorbereiden en oplossingen voor bedenken. Intelligente en duurzame oplossingen. We hebben inzicht nodig in de achtergronden van kostenstijging en de mechanismen die daarbij een rol spelen.

Maar hetzelfde geldt voor de opbrengstenkant. Hoe betaalt investeren in de zorg zich, economisch en maatschappelijk gezien, terug?

Met goede zorg herstellen mensen immers sneller, gaan ze eerder weer aan het werk en doen sneller weer mee aan het maatschappelijk leven. Bovendien, de gezondheidszorg biedt volop werkgelegenheid.

Zo kijk je op een heel andere manier tegen marktwerking aan. Marktwerking heeft 20.000 fysiotherapeuten ertoe aangezet nieuwe werkterreinen te zoeken en de zorg efficiënter in te richten. Snelle hulp door directe toegankelijkheid, kortere behandelgemiddelden, preventieve beweegprogramma´s, actieve fysiotherapeutische begeleiding van werknemers. Voorbeelden van door de markt afgedwongen innovaties, die zich bovendien terugverdienen.

Kosten door overgewicht bijvoorbeeld, jaarlijks ruim €3 miljard. Fysiotherapeuten beperken, samen met andere zorgaanbieders, de schadelijke gevolgen van overgewicht. Vooral daar waar het hard nodig is. Bij risicogroepen, mensen die kans hebben een chronische aandoening te krijgen. Dat levert jaarlijks, nog voorzichtig geraamd, een besparing op van €300 miljoen.

In het bedrijfsleven valt eveneens veel te winnen. We kennen de voorbeelden van bedrijven waar inzet van preventieve fysiotherapie het verzuim met maar liefst 20% terugdrong. Minder bekend zijn de effecten bij openhartoperaties. Hieraan overlijden jaarlijks 750 patiënten minder als voorafgaand fysiotherapie wordt ingezet. Zo zijn er, ook bij andere zorgaanbieders, concrete voorbeelden van wat de zorg aan de andere kant van de streep betekent.

Marktwerking stimuleert deze innovaties. Ten minste , als vernieuwing ook voldoende ruimte krijgt en er reële tarieven tegenover staan.

Het zou goed zijn ook dit in de afweging mee te nemen. Dat levert meer op dan een repeterende discussie over prijzen, tarieven en kosten van de zorg. In die zin is er alle reden voor de minister om door te zetten met de marktwerking.

Bron: FD