Lichamelijke oefeningen effectief voor tieners met scoliose

Een programma met lichamelijke oefeningen kan de longfunctie jonge volwassenen met scoliose verbeteren, beweren onderzoekers in Brazilië.

De scoliose is een abnormale zijdelingse kromming van de wervelkolom. In zwaardere gevallen, kan de thorax zodanig worden vervormd dat het ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Verzwakte musculatuur veroorzaakt mede het gebrek aan conditie bij de tieners met scoliose, verklaren de auteurs. Er zijn slechts weinig onderzoeksrapporten die het effect van fysieke rehabilitatie op ademhalingsfunctie bij scoliosepatiënten beoordeelden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Vera Lucia dos Santos Alves, van het Ziekenhuis van Santa Isabel te Sao Paolo, en zijn collega’s testen de longfunctie van 34 jonge mensen met scoliose voor en na een programma van 4 maanden van lichamelijke oefeningen.

De patiënten hadden zulke forse scoliose dat ze voor correctieve chirurgie in aanmerking zouden komen. Het programma bestond uit zittingen van één uur, drie keer per week, met de nadruk op aërobe oefeningen.

De deelnemende patiënten misten gemiddeld 1,6 zittingen van het totale programma van 50 zittingen. Na het revalidatieprogramma toonden de patiënten significante verbeteringen van de kracht en de capaciteit van hun ademhaling. De ademhalings- en hartfrequentie verminderden beduidend na het trainingsprogramma. Ook waren er significante verbeteringen van de loopafstand bij de 6 minuten looptest.

De onderzoekers concludeerden dat de fysieke activiteit tijdens het trainingsprogramma gunstig uitpakte voor patiënten met een scoliose die voor chirurgische correctie in aanmerking komen.

Bron: Chest, Augustus 2006.

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.