Langdurig stilzitten slecht voor stofwisseling

Als gezonde jongeren een hele dag stil zitten, heeft dat een negatieve invloed op hun suikerstofwisseling. Als zij echter elk uur hun zitgedrag kort onderbreken met matig intensieve beweging voorkomt dat een verstoring van de suikerstofwisseling. Dat concluderen onderzoekers van de afdeling sociale geneeskunde van VUmc Teatske Altenburg en Mai Chin A Paw op basis van een experimenteel onderzoek. De resultaten zijn gisteren gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Applied Physiology.

Voor dit onderzoek zaten 11 jongeren tussen de 18 en 23 jaar twee keer een dag in het laboratorium van VUmc. Eén dag brachten ze volledig zittend door. Op de andere dag gingen ze na steeds een uur te hebben stilgezeten 8 minuten matig intensief fietsen. Op beide dagen werd elk uur werd met een vingerprik bloed afgenomen, waarin naar de  suikerstofwisseling gekeken werd.

Uit deze metingen kon worden geconcludeerd dat een hele dag stilzitten een grotere verstoring van de suikerstofwisseling geeft. Het lichaam moet als het ware meer moeite doen om de suikerspiegel in het bloed stabiel te houden. Veelvuldige schommelingen in de suikerspiegel leiden uiteindelijk tot suikerziekte en hart- en vaatziekten. Een korte onderbreking van het zitgedrag met matig intensieve lichaamsbeweging gaf al direct minder verstoring van de suikerstofwisseling. Hoewel eerdere onderzoeken al een relatie hebben aangetoond tussen langdurig stilzitten en suikerziekte, toont dit onderzoek aan dat de effecten van stilzitten al na een dag zichtbaar zijn.

Bron: VUmc

bezoek fysiovacature.nl

1 REACTIE

  1. Goed onderzoek, maar ik hoop dat men ook gekeken heeft naar de mede-invloed van de BMI of de buikomvang. Ik zou denken dat mensen met een kleine BMI/buikomvang minder last hebben van de verstoringen.

Comments are closed.