Koffiedrinken helpt tegen jicht

Goed nieuws voor mannen die last hebben van jicht: wie ten minste vier koppen koffie per dag drinkt, heeft 40 procent minder kans op de pijnlijke kwaal die vooral “veertigplussers met aanleg” kan treffen. Dat blijkt uit een Amerikaans-Canadese studie onder 45.000 mensen ouder dan 40 jaar. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

De mannen werden gedurende twaalf jaar gevolgd tijdens een hele resem medische onderzoeken. Tijdens het onderzoek moesten ze allemaal een bepaald eet- en drinkgedrag aanhouden. Geen van de mannen had jicht op het moment dat het onderzoek startte. Bij 757 mannen werd in de loop van de studie jicht vastgesteld.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Jicht, een reumatische aandoening die zich vooral bij mannen op latere leeftijd manifesteerd, is bijzonder pijnlijk. De ziekte – die veroorzaakt wordt door een te hoog urinezuur in het bloed – is meestal erfelijk bepaald.

De mannen die meededen aan de studie, bleken het best beschermd tegen jicht bij een consumptie van ten minste zes koppen koffie per dag. In dat geval werd de kans verlaagd met 59 procent. Het effect was het grootst bij gewone koffie, maar werd ook vastgesteld bij cafeïnevrije koffie. Thee en cola, die ook cafeïne bevatten, hadden geen invloed.

Bron: DeMorgen

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl