KNGF positief over volledige vergoeding fysiotherapie chronisch zieken

Het Koninlijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) is positief over de oproep die zorgverzekeraars gisteren deden over de vergoeding van fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening. Dat meldt het KNGF.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Guusje ter Horst
Guusje ter Horst

“Fysiotherapie is voor iedereen, maar zeker voor chronisch zieken een onmisbare vorm van zorg”, zegt voorzitter Guusje ter Horst. “Als de eerste 20 behandelingen voor aandoeningen uit de ‘chronische lijst’ terugkomen in het pakket, is fysiotherapie beter toegankelijk voor de patiënt. Bovendien is fysiotherapie kosteneffectief en het kan een operatie uitstellen of voorkomen. Directe winst voor de patiënt en de maatschappij.”

Het KNGF vraagt wel aandacht voor twee punten die in de discussie meegenomen moeten worden. Dit betreft ten eerste het eigen risico. Fysiotherapie zou volgens het KNGF vrijgesteld moeten worden van het verplicht eigen risico in de basisverzekering.

Het KNGF vindt dat ook andere chronische aandoeningen die nu niet in de chronische lijst staan, zoals reuma, hart- en vaataandoeningen, osteoporose, thuishoren in de basisverzekering. Die zijn nu helemaal niet meer opgenomen, terwijl de behandeling van deze aandoeningen met fysiotherapie bewezen effectief is. Wij blijven ons dan ook inzetten om de maatregelen rondom de chronische lijst gewijzigd te krijgen. We zijn bijvoorbeeld samen met het Reumafonds bezig een groep reumapatiënten voorwaardelijk terug te krijgen in de basisverzekering. Dat doen we met aanvullend onderzoek en door in gesprek te blijven met het ministerie van VWS, politieke vertegenwoordigers en andere relevante beleidsbeslissers.

Het KNGF blijft zich de komende maanden inzetten om de maatregelen rondom de ‘chronische lijst’ gewijzigd te krijgen. “We gaan zeker met de zorgverzekeraars verder praten. Daar betrekken we tevens de patiëntenorganisaties bij. En ik kijk uit naar een uitnodiging van de minister voor een gezamenlijk overleg,” aldus de voorzitter.

Bron: Fysionet

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl