Kaakproblemen bij spieraandoeningen

Bij spieraandoeningen kunnen ook de spieren van het kauwstelsel betrokken zijn. Van Bruggen beschreef de klachten van het kauwstelsel bij Duchenne musculaire dystrofie (DMD) en spinale musculaire atrofie (SMA). Tevens keek ze naar de effectiviteit van een ‘kauwgomkauwtraining‘ voor mensen met DMD.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Bij SMA waren de voornaamste beperkingen de bewegingen van de onderkaak en de bijtkracht. Bij DMD was het kauwvermogen het meest beperkt. Van Bruggen raadt hierdoor aan het kauwstelsel actief te houden door het aanpassen van het dieet zo lang mogelijk uit te stellen (mits dit medisch verantwoord is).

Ook beschrijft ze een adviestraining voor zowel SMA als DMD.
Patiënten met SMD kunnen het beste in de vroege fase van de ziekte beginnen met het rekken van de mondopening en het actief naar opzij en naar voren bewegen van de onderkaak.

Patiënten met DMD kunnen het beste starten met een kauwtraining (lage intensiteit) gericht op het kauwvermogen zodra de patiënten ervaren dat zij hun voedsel moeten aanpassen. Trainen van het kauwstelsel door drie keer per dag met kauwgom te kauwen liet verbetering van het kauwvermogen zien.

Bron: Radboudmc

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl