Internationaal congres over groeiend probleem: mensen bewegen te weinig

19

Hoe ongezond is een zittend bestaan? Hoe krijg je mensen écht in beweging? Welke invloed heeft de inrichting van openbare ruimtes en kantoren op het beweeggedrag van mensen? Maar ook: hoe voorkom je negatieve gevolgen van bewegen, zoals sportblessures?

Deze en nog meer vragen komen aan de orde tijdens een door VU medisch centrum georganiseerd congres over ‘bewegen en volksgezondheid’. Honderden artsen, bewegingswetenschappers en beleidsmakers van over de hele wereld komen 13 april naar Amsterdam om kennis uit te wisselen over dit actuele thema.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Op het congres, dat van 13 tot en met 16 april plaatsvindt, presenteren wetenschappers van VU medisch centrum de resultaten van onderzoek naar manieren om een gezonde en actieve leefstijl te bevorderen. Zo spreekt dr. Marijke Chin a Paw over de bevindingen van DOiT en drs. Marieke van Wier over Alife@Work – projecten die lichamelijke activiteit en gezonde voeding onder resp. VMBO-scholieren en werknemers stimuleren. Op de bijbehorende websites – link – en – link – is hierover meer te lezen. Dit zijn slechts twee projecten van de toonaangevende onderzoeksgroep Body@Work (www.bodyatwork.nl), die zich richt op de gevolgen van lichamelijke inactiviteit.

Experts uit het buitenland

Tijdens het congres spreekt verder een groot aantal buitenlandse experts op het gebied van bewegen, leefstijl en volksgezondheid. De Amerikaan Michael Pratt vraagt aandacht voor de torenhoge kosten die voortkomen uit een ongezonde en inactieve leefstijl. Prof. Caroline Finch, een Australische expert op het terrein van preventie van sportblessures, laat zich uit over de balans tussen de voor- en nadelen van bewegen en sport. Brian Martin, werkzaam voor de Zwitserse regering, richt zich vooral op het vertalen van wetenschappelijke bevindingen naar landelijk of regionaal beleid op het gebied van volksgezondheid.

De grote belangstelling voor het congres, onder voorzitterschap van prof. dr. Willem van Mechelen van VU medisch centrum, laat zien dat het thema ‘bewegen en volksgezondheid’ ook in wetenschappelijke kringen leeft. Meer bewegen en gezonder leven is dé manier om onder andere obesitas tegen te gaan, nu nog een groeiend probleem. Als er niets aan gedaan wordt, is de verwachting dat het percentage volwassenen met ernstig overgewicht de komende twintig jaar sterk zal toenemen.

Bron: VUMC