Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

Mensen met een lichamelijke beperking zijn over het algemeen veel minder actief. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, groter. Op basis van praktijkervaringen en wetenschappelijk onderzoek door Erasmus MC in samenwerking met Rijndam is er nu voor zowel rolstoelgebruikers als mensen met hersenletsel een innovatieve behandelmodule ontwikkeld.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Gedragsverandering

De behandelmodule heeft als doel patiënten te helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde en actieve leefstijl passend bij hun aandoening. De module bestaat uit vijf onderdelen: coachingstraject, fitheidstraining, sportadvies, gezonde voeding en monitoring. “We zien gezonde leefstijl als een gedragsverandering”, geeft fysiotherapeut Rogier Broeksteeg aan. “Met behulp van motiverende gesprekstechnieken worden deelnemers langdurig en op maat begeleid om meer te bewegen in het dagelijks leven en in gewichtsbeheersing. Voor dit laatste vinden ook individuele sessies met een diëtist plaats gericht op voedingsadvies. De wensen van de deelnemer staan centraal.”

Wetenschappelijk onderzoek

“Fysiologische veranderingen, verminderde fitheid en het verminderde activiteitenniveau van mensen met een chronische fysieke aandoening spelen een belangrijke rol bij verhoogde gezondheidsrisico’s”, vertelt revalidatiearts Wilma van der Slot. Wetenschappelijke onderzoeken van Erasmus MC en Rijndam hebben inzicht gegeven in het belang van een gezonde leefstijl en hoe dat te realiseren bij mensen met een dwarslaesie of cerebrale parese. Van der Slot: “De behandelmodule maakt deze opgedane kennis nu toegankelijk voor meerdere patiëntengroepen en professionals”.

Praktische informatie

De behandelmodule is uniek binnen de revalidatiebranche door de inzet van een intensief coachingstraject gericht op de aandoening in combinatie met de thema’s fitheid, voeding en actieve leefstijl en door het gebruik van biofeedback, een methode voor het meten van lichaamssignalen. Mensen die geïnteresseerd zijn in deze module en nog niet bij Rijndam onder behandeling zijn, hebben een verwijsbrief nodig van hun huisarts. Met deze verwijzing kan een eerste afspraak worden ingepland bij een revalidatiearts om te kijken of deze module geschikt is. Revalidatie bij Rijndam valt binnen de basisverzekering.

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
BRONErasmus MC
Vorig artikelVoorkomen is beter dan genezen
Volgend artikelHup, in de benen!