Instrument Arbeidsgerelateerdheid Lage Rugklachten getest

39

Het instrument waarmee bedrijfsartsen kunnen vaststellen in hoeverre aspecifieke rugklachten door het werk zijn veroorzaakt, wordt op dit moment getest door meer dan vijftig bedrijfsartsen. In september komt de definitieve versie beschikbaar.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Aspecifieke rugklachten zijn multi-factorieel bepaald. Naast fysieke factoren spelen vaak ook psychische en sociale factoren een rol. Hierdoor is het moeilijk om vast te stellen of de klachten door het werk komen of niet. Daarom heeft het Kenniscentrum AKB in samenwerking met een aantal onderzoeksinstituten het Instrument Arbeidsgerelateerdheid Aspecifieke Lage Rugklachten ontwikkeld. De bedrijfsarts kan hiermee bij een individuele werknemer bepalen in hoeverre zijn of haar klachten door het werk zijn veroorzaakt. Met deze kennis kan de bedrijfsarts de werknemer gerichter begeleiden.

Het instrument
Het instrument begint met een checklist. Hiermee kan de bedrijfsarts inventariseren in welke mate de werknemer in zijn dagelijks werk blootgesteld is aan bepaalde risicofactoren. Hoe zwaar en hoe vaak iemand tilt, met gebogen of gedraaide romp werkt of blootstaat aan lichaamstrillingen wordt zo in kaart gebracht. Vervolgens kan de bedrijfsarts in een tabel aflezen hoe groot de kans is dat de klachten bij die persoon door zijn werk zijn gekomen. Hij of zij kan nu bepalen welke interventies ingezet worden:
* is de kans groter dan vijftig procent dan is de invloed van het werk groot en zal de bedrijfsarts moeten kijken hoe de werkbelasting kan worden verlaagd. Bovendien moet hij of zij de klachten dan registreren als beroepsziekte bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.
* is de kans kleiner dan vijftig procent, maar zijn wel één of meerdere risicofactoren sterk aanwezig, kan het terugbrengen van de belasting ook nodig zijn. Over het algemeen liggen bij een lage kans interventies gericht op de werknemer zelf meer voor de hand.

Getest door wetenschappers en behandelaars
Het instrument is ontwikkeld door het Kenniscentrum AKB, de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, het Coronel Instituut voor Arbeid, Milieu en Gezondheid van het AMC en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Het instrument is vervolgens besproken met Nederlandse en internationale wetenschappers om de wetenschappelijke onderbouwing te beoordelen. Tegelijkertijd is het ook voorgelegd aan bedrijfsartsen, medisch specialisten en paramedici om de werkbaarheid en praktische implicaties te bespreken. Op dit moment wordt het instrument getest door 55 bedrijfsartsen, die het instrument bij een vijftal cliënten toepassen. Op basis van hun bevindingen wordt het instrument, indien nodig, aangepast.

Beschikbaar voor alle bedrijfsartsen
Vanaf september is het definitieve instrument beschikbaar voor alle bedrijfsartsen.

Voor meer informatie: Judith Kuiper, Kenniscentrum AKB, T 010 – 463 2000, e-mail: – mailadres –

Bron: AKB