Huisarts behandeld whiplash beter dan fysiotherapeut

Whiplashklachten kunnen beter door de huisarts behandeld worden dan door een fysiotherapeut. Vier bezoeken aan de huisarts  hebben uiteindelijk meer effect dan dertien behandelingen en oefentherapie door een fysiotherapeut.Wendy Scholten-Peeters promoveert op een studie onder tachtig whiplashpatiënten. In haar proefschrift, dat zij op 22 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen verdedigt, bepleit de fysiotherapeute een whiplashprotocol voor huisartsen en een striktere verwijzing naar een fysiotherapeut. Op korte termijn is er weinig verschil merkbaar, maar na een jaar bleek dat er twee keer meer herstel was bij patiënten die alleen de huisarts hadden bezocht en niet waren doorverwezen naar een fysiotherapeut.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Vijftien- tot dertigduizend mensen lijden in Nederland aan het whiplashsyndroom.

Eenderde van de whiplashpatiënten heeft uiteindelijk chronische klachten. Dragen van een halskraag en weinig bewegen werken averechts. De huisarts moet voorkomen dat de patiënt terechtkomt in een negatieve spiraal van pijn, angst voor pijn en niet bewegen.

Ter voorkoming van deze problemen zijn vier wekelijkse bezoeken bij de huisarts voldoende. Mensen die relatief veel pijn hebben, kunnen baat hebben bij oefeningen en begeleiding door de fysiotherapeut.

De beroepsgroep van fysiotherapeuten, de KNGF kan zich vinden in de bevindingen.

Bron: HuisartsVandaag/De Volkskrant
 

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

1 REACTIE

  1. Waarbij je je kan afvragen of de mensen de naar de fysiotherapeut werden gestuurd door de huisarts meer klachten hadden. De verwijzing naar de fysiotherapeut moet immers via de huisarts, die patienten die relatief weinig klachten hebben zullen niet snel worden doorgestuurd. Wel een leuk onderzoek als er ook vrije toegankelijkheid is en mensen met een whiplash als eerste bij de fysiotherapeut komen.

    Cees

Reacties zijn gesloten.