Hoofdpijn gaat ook vaak over zonder medicatie

Een derde van de hoofdpijnlijders herstelt met een placebo. In veel gevallen is het beter hoofdpijn gewoon te laten overgaan dan er dagelijks pillen voor te slikken. Dat besluiten Nederlandse onderzoekers nadat ze meer dan honderd klinische studies over hoofdpijn onder de loep namen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die onze dagelijkse activiteiten belemmert. 90 procent van alle mensen kampt wel eens met hoofdpijn. Daarbij gaat het meestal om spanningshoofdpijn of migraine. Een literatuurstudie die verscheen in Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics toont aan dat de kwaal veelal vanzelf overgaat. Hiervoor analyseerden onderzoekers van het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam 119 gerandomiseerde klinische onderzoeken. Ze brachten daarbij in kaart hoeveel proefpersonen in de controlegroepen – die geen behandeling of een placebo kregen – herstelden.

Uit de analyse bleek dat 36 procent van de mensen uit de controlegroepen er weer bovenop kwamen. Bij farmacologische tests bleek 38,5% van de controlegroep te herstellen, tegenover slechts 15% bij niet-farmacologische tests. Dat een substantieel deel van de patiënten zonder behandeling herstelt, is belangrijk bij de afweging of een dagelijkse behandeling nodig is.

Een behandeling met geneesmiddelen, vaak pijnstillers, start meestal zodra gedragstherapieën zoals ontspanningstherapie, cognitieve therapie of geruststelling het laten afweten. Veel medicijnen hebben echter zelf nadelige gevolgen of kunnen op hun beurt aanleiding geven tot hoofdpijn door een overdosis.

De onderzoekers raden dan ook aan om ‘het voorschrijven van medicijnen zorgvuldig te overwegen en voor iedere patiënt individueel te evalueren. Door de hoge herstelpercentages bij de niet-behandelde controlegroepen bij farmacologische tests, rijst de vraag wel of medicatie voorschrijven altijd de beste keuze is, zeker in geval van stresshoofdpijn’, aldus de onderzoekers.

Bron: eosmagazine

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

1 REACTIE

  1. Niet duidelijk uit de samenvatting is wat hier bedoelt wordt met overgaan. Het overgaan van een hoofdpijn aanval of van het steeds weer terugkomen van de hoofdpijn? Dat een hoofdpijnaanval meestal vanzelf overgaat is logisch, de nuerotransmittors raken wel een keer uitgeput. Dus na 72 uur met migraine op je bed is het wel over. Bij lichtere vormen van hoofdpijn helpt slapen of liggen dus ontlasting van de nek ook al vaak. Men heeft echter niet altijd de gelegenheid te gaan liggen. Te vaak en te veel medicijnen kan medicijnafhankelijke hoofdpijn veroorzaken, te veel te vaak hoofdpijn lijden kan echter waarschijnlijk ook tot centrale sensitisatie leiden. Het beste dus: de oorzaak voor de hoofdpijn zoeken,vinden en oplossen. Fysiotherapie een mooi Vak!
    Met greot Koen Overdijk

Reacties zijn gesloten.