‘Honderden foute declaraties door fysiotherapeuten jeugdsportclubs’

Fysiotherapeuten bij jeudgsportclubs zouden ten onrechte honderden declaraties hebben ingediend voor de behandeling van kinderen, zonder dat hier een aanleiding voor zou zijn.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De fysiotherapeuten zijn werkzaam bij de Nationale Fysiotherapeutische Ondersteuning voor Sportverenigingen (NFOS) en werken voor het bedrijf bij verschillende jeugdsportclubs in het land. Daar onderzoeken ze jeugdleden op blessures en behandelen ze de kinderen zonodig.

Het bedrijf zou echter ook declaraties indienen voor behandelingen bij de verzekeraars, terwijl er geen klachten bij de kinderen zijn. Medewerkers zouden kinderen screenen op klachten en de kosten hiervoor declareren. Zorgverzekeraars denken dat het bedrijf op die manier een slaatje probeert te slaan uit het feit dat kinderen onder de 18 jaar, de eerste 18 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed krijgen.

Klacht

Naar aanleiding van de werkwijze hebben drie oud-medewerkers een klacht ingediend over hun voormalige werkgever bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Volgens de oud-medewerkers zouden ze onder druk gezet zijn om veel te declareren en minderjarige kinderen te onderzoeken zonder dat de benodigde toestemming van de ouders gevraagd was.

Volgens zorgverzekeraar VGZ is het Nederlandse zorgstelsel voor dit soort zaken “niet bedoeld”. NFOS zegt echt zelf dat ze gebruikt maakt van de mogelijkheden van het stelsel. Volgens de organisatie draagt preventief onderzoek “bij aan verantwoord bewegen.”

Bron: Nu.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

2 REACTIES

 1. Officiële reactie NFOS op artikel in De Volkskrant d.d. 12 maart 2015

  NFOS staat voor verantwoord bewegen en heeft zich tot doel gesteld om fysiotherapie vroegtijdig in te zetten om zwaardere blessures en (blijvende) schade aan het bewegingsapparaat – en bijbehorende (hoge) zorgkosten – te voorkomen, onder andere bij sportende jongeren onder de achttien jaar.

  Dienstenaanbod naar aanleiding van onderzoek
  Uit (wetenschappelijk) onderzoek (van het UMC Utrecht) is gebleken dat schrikbarend veel sportende jongeren kampen met onopgemerkte blessures die tot (blijvende) schade kunnen leiden. Dit kan voorkomen worden door blessures vroegtijdig te signaleren en fysiotherapie in te zetten of door te verwijzen naar een medisch specialist.

  Professionele medewerkers
  NFOS werkt met professionele en zeer ambitieuze fysiotherapeuten en zet de fysiotherapeutische diensten van deze medewerkers – naar tevredenheid van vele klanten – in ten behoeve van vele sportverenigingen in het westen en midden van Nederland.

  Preventieve zorg
  De fysiotherapeuten van NFOS maken een inventarisatie van de fysieke gesteldheid van het bewegingsapparaat van de sportende leden van de sportvereniging. Wanneer er klachten worden waargenomen zal daar met de juiste fysiotherapeutische expertise actie op worden ondernomen. Daarbij is het doel om langdurige zorgtrajecten te voorkomen.

  Goede patiënte informatie
  Bovendien maakt NFOS zich hard voor goede patiënte informatie en bewustwording van onopgemerkte blessures, onder andere door het aanbieden van informatiefolders en informatieavonden voor jonge sporters en hun ouders.

  Tevreden klanten
  NFOS heeft vele tevreden klanten. Sportverenigingen zijn erg positief over de diensten en samenwerking met NFOS. NFOS maakt het mogelijk om sporters (preventieve) zorg op maat te bieden door de beschikbaarheid van professionele fysiotherapeuten van NFOS op de sportvereniging zelf. Een dienst die sportverenigingen hun leden zelf niet kunnen aanbieden.

  Vragen
  Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar: info@nfos.nl.

  Het bestuur/de directie van NFOS

 2. Volgens mij valt preventie niet onder de mogelijkheden voor fysiotherapeuten om te kunnen declareren bij de ziekenfonds.Verder zul je bij minderjarigen toestemming moeten vragen voor behandeling.
  Bij minderjarigen vallen de eerste 18 behandelingen onder de basisverzekering dus ook onder het eigen risico .
  Ik zit niet te wachten op fysiotherapeuten die ons vak op een negatieve wijze in de publiciteit brengen.Zo komen we nooit af van het wantrouwen dat zorgverzekeraars tegen ons hebben.Ik wil af van al die stomme zinloze regeltjes waar we mee opgezadeld worden en dat gaat zo zeker niet lukken.

Comments are closed.