Hangende chirurg opereert beter

15

Twee nekhernia’s en spier- en gewrichtsklachten bij chirurgen van het Erasmus MC in Rotterdam waren voor het ziekenhuis aanleiding om begin 2001 bij de TU Delft aan te kloppen voor een oplossing. Uit een onderzoek van de faculteit Industrieel Ontwerpen bleek, dat de verkeerde werkhouding van de chirurgen en assistenten tijdens de operaties de oorzaak was van de klachten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

‘Chirurgen staan vaak langdurig in een verkeerde houding te werken, voorover gebogen, met lichte torsie van de rug’, legt dr. ir. Martine van Veelen uit. Zij is docent aan de TU en directeur van het Delftse bedrijf PhD (Professional healthy Design), en doet al jaren onderzoek naar de ergonomische situatie in de operatiekamer. Het onorthodoxe systeem dat PhD nu ontwikkelt, is een soort rompondersteuning, waarin de chirurg tijdens het opereren met het volle gewicht kan ‘hangen’. De opstelling bestaat uit een voetplateau en een stasteun, beide in hoogte verstelbaar; en uit een hesje met hangmechanisme dat onder de steriele kleding wordt gedragen. Het jasje is van achteren met een staaldraad aan het hangmechaniek verbonden.

De ontwikkeling van het systeem wordt financieel mogelijk gemaakt via een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie subsidieert, via subsidiegever Senter, al zo’n vier jaar goede ideeen die een technologische oplossing bieden voor fysieke klachten in de werksituatie.

Bron: Kenniscentrum AKB