Glucosamine en Chondroïtine helpen niet bij artrose

Voedingssupplementen die de pijn ten gevolge artritis zouden moeten verlichten werken niet. Dat melden de meeste (internationale) nieuwssites. Glucosamine en chondroïtine, worden op grote schaal verkocht in gezondheidswinkels en worden steeds vaker voorgeschreven of aanbevolen door huisartsen, orthopaeden, reumatologen en fysiotherapeuten. Ze blijken echter niet beter dan een placebo te werken wanneer ze worden ingezet tegen gewrichtspijn.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Het nieuws is gebaseerd op onderzoek uit de verzamelde gegevens uit 10 onderzoeken waarbij men vond dat chondroïtine, glucosamine of een combinatie van de twee niet effectief bleken om gewrichtspijn te verminderen. Ook de vernauwing van de gewrichtsruimte in verband met artrose werd er niet mee gestopt. Er werd echter ook niet aangetoond dat de voedingssupplementen schadelijk zouden zijn.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Bern, Zwitserland, en werd gefinancierd door de Swiss National Science Foundation. De studie werd gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift British Medical Journal.

Deze systematische review en netwerk meta-analyse onderzocht of de supplementen glucosamine en chondroïtine kunnen helpen tegen gewrichtspijn ten gevolge van artrose bij de heup of knie.
De onderzoekers voerden hun systematische review tijdens een zoektocht door wetenschappelijke en medische databases met termen die in verband met artrose en de generieke en merknamen van chondroïtine en glucosamine. Ook zochten ze in boeken, naslagwerken en tijdschriftartikelen en zochten contact met domeindeskundigen.

De opgenomen gerandomiseerde gecontroleerde studies met minstens 200 patiënten met een heup-of knie-artrose, die werd behandeld met ofwel glucosamine, chondroitine of beide. Ze sloten studies uit die gebruik maatkten van de sub-therapeutische doses (minder dan 800mg per dag van chondroïtine en minder dan 1.500 mg per dag van glucosamine).

Tijdens de uitkomsten werd er gekeken naar pijnintensiteit, beoordeling van röntgenfoto’s en eventuele bijwerkingen. Twee van de vier beoordelaars beoordeelden de kwaliteit van de proeven waarbij alleen de studies meegenomen werden waarin de patiënten niet wisten of ze de behandeling of de placebo kregen.

Bij de studies werd de pijn gemeten middels een visuele analoge pijnschaal (VAS). Dit betekent dat de deelnemers hun pijn beoordeelden op basis van een 10cm schaal. De onderzoekers bepaalden vooraf dat de minimale klinisch belangrijke verschil tussen preparaten en placebo was een verschil van 0.9cm op deze 10cm schaal zou moeten zijn.

Fundamentele resultaten
De herziening bevatte 12 verslagen van 10 proeven die voldeden aan de inclusiecriteria. De 10 proeven werden willekeurig toegewezen aan een totaal van 3.802 patiënten, hetzij chondroïtine of glucosamine ontvangen (of beide) en vergeleek ze met elkaar of met placebo. Zeven van de tien studies werden gefinancierd door fabrikanten van de supplementen.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten was tussen 58 en 66 jaar. De gevolgde studies van de patiënten tussen de 1 en 36 maanden.

Deelnemers die glucosamine gebruikten scoorden pijn 0.4cm lager op de pijnschaal in vergelijking tot de placebo-gebruikers. Chondroïtine gebruikers scoorden 0.3cm lager en deelnemers die zowel chondroïtine als glucosamine ontvingen scoorden 0.5cm lager dan de placebo-groep. Deze verschillen werden als klinisch niet belangrijk beschouwd zoals pre-gespecificeerd door de onderzoekers.

Bij zes studies werden de veranderingen in de gewrichtsruimte beoordeeld middels radiografie. Het is bekend dat de gewrichtsruimte in door artrose aangetaste gewrichten smaller wordt. In vergelijking met de placebo, zorgde chondroïtine voor een toename van 0,2 mm, glucosamine een toename van 0,1 mm en een combinatie van chondroitine en glucosamine gaf geen verandering.

Er bleek  geen verschil in het risico van bijwerkingen bij de deelnemers die chondroïtine of glucosamine ontvingen of een combinatie van de twee of een placebo.

Interpretatie van de resultaten
De onderzoekers melden: “Chondroïtine en glucosamine worden aanbevolen in (internationale)richtlijnen en worden voorgeschreven door huisartsen en reumatologen. Ze worden door patiënten als geneesmiddel ingezet tegen artrose.” Ze zeggen ook dat “de resultaten van gerandomiseerde studies over de effectiviteit van chondroïtine tegenstrijdig zijn. “Ze zeggen dat hun meta-analyse aantoont dat chondroïtine, glucosomine en een combinatie van de twee geen klinisch relevant effect heeft op de perceptie van pijn in de gewrichten of op de dikte van het gewrichtskraakbeen. Ze voegen hier aan toe dat “geschatte verschillen tussen supplementen en placebo minder uitgesproken waren bij de industrie onafhankelijke studies en dat de geschatte effecten van de behandeling in de industrie onafhankelijke studies kleiner of afwezig en klinisch niet relevant waren.”

Conclusie
In de systematische review en meta-analyse bleek dat chondroïtine, glucosamine of een combinatie van beide geen nuttig klinisch effect bij de behandeling van artrose geeft. De supplementen werden ook niet schadelijk bevonden. Bij deze studie werd een uitgebreid onderzoek gedaan naar studies over deze supplementen, en maakte goed gebruik van alle beschikbare gegevens door het combineren van de resultaten in een netwerk meta-analyse.

Echter, zoals met alle meta-analyses, varieerde de studies in een aantal opzichten, waaronder de ernst van de bestudeerde artrose, de onderzochte gewricht, of hoe lang de patiënten werden gevolgd. Dit heet heterogeniteit. Via het netwerk meta-analyse, konden de onderzoekers het bewijs combineren van verschillende vergelijkingen van de supplementen. Dit betekent dat de heterogeniteit ingewikkelder was te berekenen, maar de onderzoekers zeggen dat deze was laag genoeg was om hen in staat stellen om deze op betrouwbare wijze de onderzoeken te combineren.

Een meta-analyse was nodig omdat de gerandomiseerde gecontroleerde studies met deze supplementen klein waren. Hoewel het uit deze studie blijkt dat de effecten van deze supplementen beperkt zijn, kan een klein effect in een kleine groep patiënten een relatief groot effect hebben op de totale resultaten. Een grote gerandomiseerde gecontroleerde trial naar een klinisch gedefinieerde groep patiënten is de beste manier om de effectiviteit van deze behandelingen te beoordelen.

Bron: NHS

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

2 REACTIES

 1. Als een voedingssupplement zou helpen moet je er vanuit gaan dat:
  1. Het lichaam een tekort heeft.
  2. Dit een stof is die het lichaam niet zelf uit bouwstenen kan fabriceren ( dat is alleen bij essentiële vitamines zo)
  3. De dosis zodanig hoog is en de opname in de darm zo goed, dat er een werkzame hoeveelheid op de onheilsplek aankomt.

  Zo bezien blijven er maar weinig supplementen werkzamer dan een placebo en dus veel te duur.

  Ik voel me er goed bij dat ik me als praktijkeigenaar nooit voor dit karretje heb laten spannen. Hoewel ik dan wel een dikkere auto had gehad..maar dan had ik nu menig patiënt wat uit te leggen. Ik heb genoeg aanbiedingen gehad.

  Zou aardig zijn van die farma jongens als al die mensen hun geld terugkrijgen…

Reacties zijn gesloten.