Gezocht: mensen met hielspoorklachten

Een fasciitis plantaris is een ontsteking van de bindweefselband die onder de voetzool zit

825

De afdeling Orthopedie van de Sint Maartenskliniek is bezig met de evaluatie van de behandeling bij mensen met chronische hielspoorklachten, ook wel fascïitis plantaris genoemd. De behandeling van patiënten met deze klachten in de Sint Maartenskliniek lijkt erg succesvol. Het onderzoek heeft als doel om deze resultaten ook wetenschappelijk te onderbouwen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Een fasciitis plantaris is een ontsteking van de bindweefselband die onder de voetzool zit. Een verkorte kuitspier is één van de oorzaken. In de Sint Maartenskliniek behandelen we deze patiënten gedurende acht weken met een fysiotherapeutische behandeling. Slechts tien procent heeft na deze behandeling nog klachten. Voor hen kan een operatieve behandeling een oplossing bieden. De ervaringen van onze patiënten zijn zeer positief. Doel van dit onderzoek is om de behandelresultaten wetenschappelijk te onderbouwen.

Behandeling en onderzoek

De arts bekijkt of de patiënt een verkorte kuitspier heeft en of hij/zij aan het onderzoek mee kan doen. Tijdens het onderzoek krijgen de patiënten de reguliere behandeling om hun klachten optimaal aan te pakken. Het enige verschil met het reguliere behandeltraject is dat we voor dit onderzoek de voortgang op specifieke momenten willen meten. Dit doen we met behulp van vragenlijsten die de patiënt invult voor de afspraak met de arts. Daarnaast meten we voor iedere afspraak de drukverdeling onder de voet. Hiervoor loopt de patiënt over een drukplaat. Dit duurt ongeveer tien minuten. Voor het wetenschappelijk onderzoek zijn dus geen extra afspraken nodig. We houden alle patiënten op de hoogte van de voortgang en resultaten.

Kenmerken

Dit onderzoek loopt tot 1 april; patiënten die voor de behandeling in aanmerking komen zijn bekend met het volgende:

  • diagnose hielspoor (fascïitis plantaris);
  • langer dan een jaar klachten;
  • meerdere therapeutische behandelingen hebben ondergaan zonder daar afdoende baat bij te hebben;
  • geen operaties aan de voeten gehad;
  • geen onderliggende zenuwaandoening of reumatoïde artritis;
  • duidelijke klachten in het dagelijks leven en geen mogelijkheid tot het beoefenen van sport.

Contactinformatie
Mocht u hierover meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met ons via onderstaande contactgegevens. Heeft u de vraag of wij wat voor u kunnen betekenen, zouden we graag een samenvatting van uw klachten ontvangen, bijvoorbeeld per brief, e-mail of de verwijsbrief van uw huisarts.

e-mail: orthopeden@maartenskliniek.nl

Schriftelijk:

Sint Maartenskliniek
Poli Orthopedie
Hengstdal 3
Postbus 9011
6500 GM Ubbergen

Meer info op maartenskliniek.nl

43 REACTIES

  1. Ik heb nu ruim een jaar last van hielspoor of geïrriteerde peesplaat. Er is geen foto gemaakt, dus weet ik het niet precies. Het is wel eens ontstoken geweest, toen was mijn voet warm en rood, dat heb ik nu niet meer.Als ik het druk heb dan heb ik meer last van mijn voet. Heb steunzolen gekregen, met demping voor de hak. Heb het afgelopen jaar niet getennist, en laat nu hond uit op fiets.Verder doe ik wel veel huishoudelijk werk, dus ben wel veel in beweging.Wat vinden jullie van gips om het been voor de nacht. Ik heb al meermalen gehoord dat mensen met hielspoor dat hebben. Zit eraan te denken om dat ook aan te vragen.Wat vinden jullie van het gips zodat je voet gestrekt blijf s’nachts. Zou heel graag van mijn klachten afwillen zodat ik ook weer lekker een eind kan lopen,zonder klachten.zou graag een reacktie van jullie krijgen.

    Gr.Gerda Hummel

    • Wellicht is de Strassburg sock een oplossing voor jou. Dit is een soort kniekous met een verbinding bij de tenen naar de bovenkant van de sok. Boven wordt deze met klittenband op zijn plaats gehouden. Deze sok draag je ‘s nachts waardoor je ‘s ochtends veel minder klachten hebt. Je moet hem ongeveer 3 maanden gebruiken. Google maar eens op Strassburg sock.

      • Ik heb al zo’n kniekous van de fysio gekregen, het scheelt inderdaad ‘s morgens met de pijn klachten.In het begin kon ik er bijna niet op staan of als je een poosje gezeten had dan was de hak ook erg pijnlijk.. Ik heb nu van orthopeed gips om mijn been, zodat mijn voet een beetje gestrekt blijft. De kniekous zak ‘s nachts nog wel eens af,of ik moet het klitte band te strak doen. Ik heb gelukkig niet meer die pijnklachten na rust. Als ik teveel bezig ben in huis of tijdens het werk (huishoudelijke hulp) dan heb ik de klachten. Mijn hond laat ik op de fiets uit en heb mijn tennis voorlopig opgezegd. Zou blij zijn als ik in de vakantie weer een eind kan wandelen. Bedankt voor uw mail
        Gr. Gerda Hummel

      • Ik ben afgelopen week bij de orthopeed geweest, Als het gips om mijn voet niet helpt 3mnd’s nachts aandoen, dan wil hij injecties geven. Daar zie ik erg tegen op en denk dat ik dan shockwave therapie ga doen. Ik heb hem daar nog naar gevraagd maar hij was daar een beetje vaag over. Ik heb er over gelezen, dat veel mensen er baat bij hebben.
        Bedankt voor uw mail.
        Gr. Gerda Hummel.

  2. In onze praktijk onderzoeken we patiënten met klachten die duiden op hielspoor met echografie. Vervolgens behandelen we de patiënten heel gericht met shockwavetherapie. We behalen bijzonder goede resultaten met deze vorm van therapie. Veel patiënten zijn snel klachten vrij.

    • Ik zit er over te denken om dat te laten doen. Hoor veel positieve reacties.
      Bedankt voor uw mail.
      Gr. Gerda Hummel.

      • Beste Gerda, geheel nieuw is Smart-Insole van denmedical. Deze apparaatjes draag je in de meegeleverde inlegzooltjes en bieden 2x 360 uur gepulste radiofrequente korte golven therapie, speciaal voor pijnverlichting en een versneld helingsproces bij Fasciitis Plantaris

        • Bedankt voor de tip, ik heb het opgeschreven. Moet morgen voor controle naar orthopeed. Heb ‘s nachts gips om mijn onderbeen en het gaat nu al stukken beter.
          Vr. Gr. Gerda Hummel

  3. Beste Gerda, zoals al eerder gemeld is shockwave een goed alternatief, waarvan bekend is dat het bij deze blessure goed kan werken.Laat idd eerst via echo de hiel onderzoeken. Succes

  4. Hier mijn casus, ik weet het geen bewijs immers N=1. In mijn praktijk voor wervelkolom patiënten toch maar een patiënte die ten einde raad was maar perse mijn oordeel wilde, laten komen. Het betrof een adipeuze patiënte met 1,5 jaar klachten. Nu ook in de rust, wordt er wakker van. Diagnose orthopeed: hielspoor. Advies: afvallen…. Inlegzolen en alle andere soorten van therapie geen resultaat. Op mijn advies ging ze voor ze bij mij kwam naar een praktijk met echo en shockwave, Effect na meerdere behandelingen: verergering( was verwacht) en na 2 weken weer vermindering van de pijnklachten tot de toestand van voordien, maar geen verbetering. Op de röntgenfoto een forse haakvorming aan de onderzijde van de calcaneus. Ik onderzoek de voet passief: Geen bijzonderheden. Ik laat haar de achillespees excentrisch dynamisch rekken in eenbeenstand met de voorvoet op de traptrede. (Op zich leek deze niet meer verkort of extreem te kort in vergelijking met de gezonde zijde) Hierbij ontstaat de typische pijn, maar na 10 herhalingen krijgt ze ook een minimale maar aangename warmtesensatie in het normaal pijnlijk hielgebied. Na 20x weet ze dit zeker. Om het verhaal kort te maken: Ik heb haar 3 keer gezien en geadviseerd deze oefening steeds te herhalen. 3x daags 3x 20x ( methode natte vinger, immers er is geen evidence) Het was na 2 wk 70-80% beter. Ik adviseerde haar door te trainen. Toen ik haar 4 maanden nadien trof was ze compleet genezen ( en natuurlijk nog niet afgevallen. Bovenstaand onderzoek gaat ongeveer op dezelfde wijze kijken of dit positieve fenomeen bij meer patiënten optreedt. De kern van het verhaal lijkt ook hier weer: consequente adequate loading (provocerend maar niet verergerend) van de dysfunctionele structuur bevordert de genezing en vermindert de pijngevoeligheid.

  5. Inderdaad een casus n=1. Op zich heeft de behandelwijze aangetoond effectief te zien. Het valt te verwachten, want…
    Obesitas zal zeer waarschijnlijk gepaard gaan met metabolieten. Afvalstoffen ontsteken makkelijk in capillairen. Haar achillespees dus. Vanzelfsprekend direct of iets later de disfunctie.
    Een zeer lokale belasting van de pees die ofwel meer pezig/osseus wordt ofwel minder komt mijns inziens tot zijn recht. Shockwave is een leuk speeltje. Bewegen moet de mensch! Niet afhankelijk zijn van apparaten!
    Bewegen betekent in haar geval: afvoeren van vieze afbraakproducten (die eigenlijk geëlimineerd hadden moeten worden dus verandering lifestyle is prio).

    • @Bart een leuke hypothethische oorzakelijke verklaring, maar het blijft een hypothese hoe belangrijk een lifestyle verandering is. Dit zou dan met name van belang zijn voor het voorkomen van een recidief. De door mij voorgestelde therapie van stretching is ook dan een meer natuurlijke en oorzaak gerichte behandeling als het maar lukraak erop schieten met schockwave wat mijns inziens alleen maar passieve symptoombestrijding is en de patiënt bij een recidief weer afhankelijk houdt van de therapeut. Schokwave vindt ik alleen interessant als andere conservatieve therapie niet meer helpt en om een operatie te vermijden. Mogelijk bij sommige calcificaties die symptomatisch blijven. Waarom de patiënt niet verraden hoe hij zijn klachten zelf weg kan krijgen en weghouden? Typisch dat de shockwave therapeuten ook helemaal niet ingaan op het onderzoek en de mogelijkheden die dit biedt. Liever simpel passief. Het dure schockwave apparaat moet schijnbaar terugverdient worden..

  6. Zonder inhoudelijk in te gaan op het voorgaande, want verandering van leefstijl is wat altijd wel nastreven bij chronische blessures, wil ik graag weten of je dit op dezelfde manier benaderd bij actief gezonde mensen waar de blessure veel voorkomt, ze zijn toch niet de minst stilzittende mensen. Je kunt shockwave zien als extra binnen je behandelplan, de ervaring leert dat je dan niet meer dan 4 hooguit 6x nodig hebt

  7. jammer Koen , dat je je niet verdiept hebt in de causale evidence based werking van ESWT.

  8. @Rob: Als de oefening helpt hoef je geen schokwave te doen en creëer je geen afhankelijkheid. Ik had gehoord van de evidentie dat schokwave zou helpen, vandaar dat ik mijn patiente eerst daarnaar verwezen had. Waarom zou ik me er verder in verdiepen? Mijn casus was een geval waar schokwave niet hielp en oefenen wel. Het zou me niet verbazen als oefenen naast het voordeel van onafhankelijkheid en goedkoper te zijn ook nog beter helpt en recidieven beter kan voorkomen. Dat zal nog bewezen moeten worden. Ik had slechts 2 zittingen en 1x navragen nodig. Mijn trap hoefde ik niet aan te schaffen of te leasen. Dit zijn echter zaken die iemand met een kostbaar shockwave apparaat blijkbaar liever niet hoort?

  9. Volledig met Koen eens! Shockwave weer het zoveelste speeltje van de fysiotherapeut die zich liever niet in clinical reasoning verdiept. Ik werkte 1,5 jr met orthopeed samen met een zeer intensieve shockwave methode ( mensen kregen anaesthesie vooraf gezien intensiteit!) en we maakte x foto en echo voor en na behandeling. Helaas ook hier geen effect, behalve veel napijn en weinig activiteit. De ft shockwave heeft nog een 8-10x lagere dosis!

  10. Hoi Michiel, ook die versie heb ik eens gehoord. Een voordracht van een arts uit het ziekenhuis over schokwave bij schoudercalcificaties. Dit was een kostbare behandelingsmethode vanwege de anesthesist die erbij moest zijn voor de pijndemping tijdens de behandeling. Hij vertelde dat er deels successen waren, maar geloofde helemaal niet in ene echte werking van fysiotherapeutische apparaten, inderdaad vanwege de veel te geringe dosis. Maar ja pijn is een gek ding, als een placebo goed genoeg is om de pijn weg te nemen, is de dosis niet belangrijk. Wel de overtuiging van de therapeut. Blijven over de eerder benoemde nadelen van deze kostbare passieve therapie. Trouwens de evidence die bij fysio-apparaten geleverd wordt, wordt volgens mij meestal door de fabrikanten geleverd, selectief vergaard en met welke kwaliteit?? Waar is trouwens de lasertherapie gebleven?

  11. Beste Koen, ik denk dat laser bij de laag-midden en hoogfrequente fysiothechniek terecht is gekomen, net naast de “ultra-bullshit” zo als ze ultrageluid inmiddels in australie en de vs noemen!

  12. shockwavetherapie bij de fysiotherapeut heeft mij in 3 behandelingen voor ca.80% van mn schouderklachten afgeholpen. de klachten bestonden ca.8mnd en waren crepitaties en pijn (vas 7)
    al na de 1e behandeling waren de crepitaties een heel stuk minder en was de pijnvrije rom vergroot.
    wetenschappelijk bewijs of niet
    ik was er tich wel blij mee

  13. Geachte collega’s,
    Als ik de voorgaande reacties lees, valt mij op dat er meerdere meningen, successen en twijfels bestaan betreffende behandelingen en interventies. Er bestaan in ons vak verschillende therapievormen voor dezelfde klacht. Volgens mij bestaat er helaas nog geen perfect behandelprotocol voor vb een hielspoor of calcificatie in een schouder. Elke klacht is multifactorieel en elke patiënt uniek, dus de verschillende facetten moeten aangepakt worden. Zo is ESWT alleen niet een op zichzelf staande therapievorm maar een onderdeel van de therapie. Als ons vak uit alleen nog maar behandelprotocollen bestaat, kunnen wij dan de patient nog de individuele zorg bieden????

  14. Wie helpt mij dan van mijn klachten af? :( ik loop er nu bijna 2 jaar mee. Het volgende heb ik geprobeerd; steunzolen, oefeningen van de fysio, shockwave, gips en uiteindelijk intapen. Niks van dat alles heeft effect… Voor dit onderzoek ben ik te laat zie ik. Iemand tips? Want ik ben er nu echt klaar mee! Help?

    • Beste Loes,

      De optie vanuit de Maartenskliniek lijkt te zijn oefeningen en een nachtspalk. Wellicht is dat ook de optie voor jou.

  15. Het gips wat ik heb gehad was ook een nachtspalk, daarbij heb ik ook veel oefeningen van de fysio meegekregen maar helaas geen resultaat…

  16. Voor mij helaas niet rob thana. Zoals je leest heb ik dat ook al geprobeerd zonder resultaat.

  17. Dus ben ik er nog steeds niet mee geholpen.. Ik zoek iemand die er echt verstand van heeft en me er wel vanaf kan helpen! Ik lig nu maar weer met gips aan in bed :/

  18. En Loes helpt dat? Weer met gips in bed betekend dat het al eerder gedaan is? Zonder resultaat? Niet geholpen? Waarom dan toch weer gips? Wat is daar je nu motivatie voor?

  19. Rob, het heeft niets met vertrouwen te maken, maar wat er bij mij allemaal is gedaan heeft niet geholpen dus zoek ik iemand die het wel kan. Op welke manier dan ook. Het is ook niet meer alleen de onderkant maar ook de zijkant van mijn voet… Tja, waarom gips? Dat heb ik thuis liggen en ik probeer het nog maar een keer omdat ik anders ook niet weet hoe of wat… :(

  20. Je mag altijd langskomen. In eerste instantie om te inventariseren van wat allemaal niet geholpen heeft, daarna of ik nog wat kan betekenen.

  21. Al drie jaar hielspoor beide voeten. NIETS helpt. Was er wel een effectieve methode dan zou dit allang op grote schaal bekend zijn en worden toegepast. Nu probeert iedereen maar een graantje mee te pikken :(

  22. Ik kamp al ruim 2 jaar met hielspoor aan mij linker voet. In directeur periode 3x behandeld met serie shockwave (10 behandelingen per keer). Ik doe trouw iedere ochtend de oefeningen.
    Ook dry needling gehad en triggerpointtherapie. Ook bij portfolio geweest.
    Ik wil heel graag weer hardlopen. Heb geen overgewicht. Ben 45 jaar.
    Wie denkt mij te kunnen helpen of heeft tips?

  23. HOERA!! Jarenlang dacht ik hielspoor te hebben. Injecties, steunzolen..alles geprobeerd. onlangs ging ik maar de orthopeed bij de DcKliniek in Amsterdam. De huisarts was het met me eens dat ik nog een laatst poging zou wagen te weten waar ik aan toe was.
    Die dokter is indrukwekkend. Binnen tien minuten had ze door dat ik geen hielspoor heb, maar wel de symptomen daarvan. De pezen in mijn enkels blijken verkleefd en verkalkt, waardoor ook de zenuw klem kwam te zitten. Het blijkt een aangeboren afwijking, die pas echt zichtbaar werd doordat ik de pezen beschadigd heb tijdens de Nordic Walking les.
    Inmiddels ben ik geopereerd aan mijn linkervoet. En wat een verschil! Nog wat stijf en zo, maar ik kan al veel langer staan en de was ophangen. Het schijnt vaker voor te komen ook.
    Binnenkort is mijn andere voet aan de beurt.
    Dus…laat voor de zekerheid dat eens nakijken als niets helpt. DC Klinieken zitten in heel NL en vallen onder ziekenhuiszorg.

      • Het is dr. Bulstra, een zeer goede vrouwelijke orthopeed. Daarbij heb ik myofasciale fysiotherapie gehad. Ik kan nu weer traplopen en met de rollator boodschappen doen. Helemaal geweldig.

  24. Leuk om alle verhalen te lezen en hoeveel verschillende meningen.
    Bij de een werkt shockwave wel bij de andere niet.
    Ook bij mij heeft het niet geholpen. Ik loop al 4 jaar met blessures.
    Doe gelijk beide benen. allebei een zenuwbeklemming gehad (Meralgia paresthetica) en aan geopereerd.
    de ene voet hielspoor 14 maanden mee gelopen en nu vanaf februari andere voet.
    Nu wel zooltjes via de podotherapeut. maar ‘s ochtends nog steeds kreupel uit bed.
    Hardlopen kan ik helemaal vergeten want dan moet ik een paar uur daarna bekopen.
    Niet iedere hielspoor is hetzelfde. Nu lees is iets van Smart insole.
    Vrij nieuw met nog weinig ervaringen.
    Wel opvallend dat je het zo veel hoort dat mensen hielspoor hebben.

Reacties zijn gesloten.