Fysiotherapie niet beter voor rugpijn als adviezen

Fysiotherapie voor milde en lage rugpijn is niet meer efficiënt dan één enkel consult met adviezen door een fysiotherapeut.De fysiotherapeuten in Engeland behandelen rond de 1,3 miljoen mensen voor lage rugpijn elk jaar, maar er is zeer weinig bewijsmateriaal voor doeltreffendheid. De internationale richtlijnen variëren maar adviseren in het algemeen om actief te blijven.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

De studie impliceerde 286 patiënten met lage rugpijn van meer dan zes weken; 144 kregen therapie en 142 slechts een advies. Het niveau van klachten werd gemeten bij twee, zes, en 12 maanden. Het oordeel van de patiënt over de behandeling werd ook gemeten. De patiënten in de therapiegroep zouden eerder voordelen van behandeling melden, maar er was geen bewijsmateriaal van een effect op lange termijn van fysiotherapie. Er waren geen verschillen in niveau van klachten tussen de groepen na 12 maanden. Routine fysiotherapie schijnt niet meer efficiënt te zijn dan één consult bestaande uit beoordeling en advies van een fysiotherapeut, volgens de auteurs.

Randomised controlled trial of physiotherapy compared with advice for low back pain
BMJ Volume 329, pp 708-11

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
Vorig artikelNieuwe peiling over komende BLR
Volgend artikelHuisartsenvereniging boycot no-claim zorg

2 REACTIES

  1. Op zich dus gewoon een bevestiging van wat wij allang wisten door de richtlijn lage rugpijn………
    Toch zo gek nog niet die richtlijnen……….

  2. in het onderzoek naar de effectiviteit in behandeling bij aspecifieke nekklachten, is duidelijk gebleken dat manuele therapie duidelijk beter scoorde dan fysiotherapie & huisartsenhulp (lees: adviezen ). Het zal mij dan ook niet verbazen indien een soortgelijk onderzoek naar ‘milde en lage rugpijn’ weer in het voordeel van de manuele therapie zal uitpakken.

Comments are closed.