Fysiotherapeuten voelen zich gechanteerd door verzekeraars

159

RTL Nieuws besteedde aandacht aan één van de door het KNGF aangemerkte rariteiten bij het contracteren van fysiotherapie in 2015.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De prestatie van de fysiotherapeut wordt door zorgverzekeraars beoordeeld aan de hand van een behandelingsgemiddelde. Gespecialiseerde praktijken komen met dit gemiddelde niet uit de voeten. Bij het niet voldoen aan het behandelgemiddelde wordt echter de vergoeding voor de fysiotherapeut gekort of zelfs niet verleend. RTL maakte maandag opnamen in de praktijk van Henk Jansen.

Uit gesprekken die RTL Nieuws met een aantal fysiotherapeuten voerde, blijkt dat zij erg bang zijn voor de sancties die de verzekeraars kunnen opleggen. Die variëren van korting op het behandeltarief tot het weigeren van een nieuw contract. Dat laatste betekent dat de verzekerden hun behandeling bij die fysiotherapeut niet meer vergoed krijgen.

Meer info bij RTL Nieuws

6 REACTIES

  1. omwille van dit geneuzel vorig jaar een audit gehad ! Weliswaar gehaald en goed kunnen overtuigen over het waarom. Maar desondanks erg stressvol en niet motiverend om hier mee bezig te moeten zijn!

  2. Goed dat we eindelijk wat tegengas geven! Wat mij betreft wel veel te laat. Al jaren geleden werd duidelijk dat de zorgverzekeraars deze machtspositie gingen innemen. Waarom steken we als beroepsgroep de kop in het zand? Ik denk dat we daar echt iets mee moeten doen, zakelijker moeten worden en onze commerciële belangen moeten bewaken. Laat duidelijk zijn, commercie gaat perfect gepaard met het kunnen leveren van goede zorg is mijn mening!

    • Commercie in de zorg is een vies woord. Men denkt dan al snel aan m zelfverrijking ten koste van het zorgsysteem en de patiënt. Normaal commercieel denken is echter noodzakelijk, immers: dat is noodzakelijk om zakelijk te overleven en geen patiënt heeft er wat aan als er te veel praktijken stoppen. Goede commercie zou zelfs gunstig kunnen zijn voor ons gezondheidssysteem. Als je in echt vrije markt kwaliteit levert, wordt dat beloont met meer klanten en omdat topkwaliteit altijd schaars is, een duidelijk betere prijs. Welke commercieel denkende praktijkhouder wil dat nu niet? Als allen naar een betere kwaliteit gaan streven wordt die betere kwaliteit minder schaars en dus weer goedkoper, behalve de toppers van deze groep weer dan. Dit blijft doorgaan. Hogere kwaliteit is zo of zo uiteindelijk goedkoper. Denk hierbij aan de fysiotherapeut in de cure die je niet alleen beter maakt, maar je ook verklapt hoe je recidieven kan voorkomen. Of aan fysiotherapie die voorkomt dat je geopereerd moet worden. In zulk licht bekeken is het natuurlijk helemaal niet van belang of je 7, 10 of ook soms 20 keer over een rugpatiënt doet. Dat zijn peanuts in vergelijking met de in de toekomst bespaarde kosten. Helaas zijn het juist de zorgverzekeraars dit juist onmogelijk maken. zijn gaan voor de korte termijn winsten en zijn niet bereid op de AV verlies te leiden om zo kosten op de basisverzekering te besparen.

  3. lieve collegae,
    1) Een paar mensen in je praktijk zoals de persoon in de tv uitzending daarvan gaat echt het gemiddelde niet drastisch omhoog. Tegenover deze persoon staan ook mensen die slechts zeer weinig behandeling nodig hebben. De ene trekt het gemiddelde omhoog en de ander trekt het gemiddelde naar beneden.
    2)Statistisch gezien is het alleen zinvol een gemiddelde te berekenen bij een standaard normale verdeling. Bij een scheve verdeling (skewed distrubution to the left or right)zijn modus en mediaan de geëigende centrumma(a)t(en).
    t.a.v. de patiënt van de uitzending ga ik niet reageren. De ervaring leert wel dat er zeer weinig rugpatiënten 2 behandelingen per week nodig hebben over een lange termijn en de meeste rugpatiënten zijn niet rolstoelgebonden.
    met hartelijke groet,

    Mark van Velzen

  4. In plaats van elkaar vliegen af te vangen lijkt het beter om als beroepsgroep de rangen te sluiten en de discussie te laten waar deze was, nl de disproportioneel grote macht van zorgverzekeraars op de weg naar doelmatige doch hoogwaardige (fysiotherapeutisch) zorg. Dit is natuurlijk een probleem door de hele eerste lijn heen. Getuige bv http://www.hetroermoetom.nu/ In deze tijd van netwerken lijkt het een logische stap om coalities te zoeken met andere eerste lijns beroepsgroepen.

  5. Beste allemaal,
    mi. doet Henk Jansen de beroepsgroep geen goed met zijn verhaal bij RTL. Wanneer je als fysiotherapeut nl GEMIDDELD (dus over al je patiënten) 1,5 x meer behandelingen nodig dan al je collega’s in Nederland dan moet je denk ik jezelf af vragen of je wel goed bezig bent. Dat CZ dan in gesprek gaat met de desbetreffende fysiotherapeut lijkt mij gegrond. Wat mij betreft mag die norm zelfs nog iets lager komen te liggen zodat de overblijvende therapeuten een meer markt conform tarief kunnen krijgen.
    Daarnaast ben ik het helemaal met Paul eens dat de zorgverzekeraars helaas te veel macht hebben

Reacties zijn gesloten.