Fysiotherapeuten niet blij met contractvoorwaarden zorgverzekeraars

De fysiotherapeuten luiden de noodklok voor hun patiënten nu de onderhandelingsrondes met de zorgverzekeraars voor 2015 achter de rug zijn. Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en belangenbehartiger van de branche Fydee Nederland moeten therapeuten noodgedwongen contracten sluiten ook al is er sprake van rariteiten, merkwaardige eisen van de verzekeraars aan de therapeuten en een onmogelijk in te vullen papierwinkel door de patiënt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Het KNGF is zelfs zó ontevreden over de uitkomsten van de onderhandelingen dat er een overzicht van rariteiten is gemaakt en een campagne is gestart met de slogan ’U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?’
Bizar punt is naar de mening van de KNGF dat bij twee verzekeraars (Achmea en Zorg en Zekerheid) er sprake is van een ’spreekverbod’. „De contractvoorwaarde is dat fysiotherapeuten niet over het beleid van de zorgverzekeraars mogen praten met de patiënten. Maar fysiotherapeuten vinden het juist hun taak om patiënten te wijzen op de verschillen in polissen, zeker voor mensen met bepaalde aandoeningen en met daardoor intensieve behandelingen. Stel dat de fysiotherapeut vindt dat zijn patiënt beter af is bij Zilveren Kruis, dan mag hij dat niet zeggen.”

Screening en intake

Onbestaanbaar vinden de fysiotherapeuten dat screening en intake als twee behandelingen worden geteld. „Screening -zonder verwijzing van de huisarts- duurt een kwartiertje, intake kan meteen en dat is ook altijd zo gedaan. De verzekeraars zien dit echter als twee zittingen. Voor patiënten met bijvoorbeeld maximaal 10 vergoede zittingen, tikt dit dus flink aan.” Volgens Achmea is het wettelijk bepaald dat screening en intake als twee behandelingen tellen. Alleen bij uitgebreide contracten voor ‘plus fysiotherapeuten’ wordt dit omgezet in één behandeling.

Volgens de KNGF en Fydee is er sprake van ongelijkheid. „De fysiotherapeut móet wel tekenen, wie niet tekent krijgt geen contract met de zorgverlener. En dan kan hij rekenen op een flink uitgedund klantenbestand, want veel patiënten kunnen hun eigen behandeling niet betalen.”

Lees verder op Telegraaf.nl

Achtergrondinformatie over vergoedingen voor fysiotherapie via FysioVergoedingen.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
Vorig artikelZorgverzekeraars publiceren zorgkosten
Volgend artikelWelke zorgverzekeraar vergoedt onbeperkt fysiotherapie in 2015?

22 REACTIES

 1. Helaas is dit fenomeen niet alleen bij De fysiotherapeuten het geval. Ik ben werkzaam in de GGZ en wekelijks komen ze met rariteiten die niet de patiënt ten goede komt.
  Ik zeg DSW.

 2. De verzekeraars krijgen veel te veel macht. Dank dat jullie voor ons ( de patiënt ) opkomen. Breng dit naar buiten, krant,TV etc

 3. Fysio’s GEEN contracten tekenen bundel je tegen de nazi praktijken van overheid en verzekeraars … Laat de patiënt met de rekening wapperen bij de verzekeraar en laat ze allen elke avond 1 keer een bezwaarschrift bij het min vwz sturen ..dit ….moet ….ommmm

 4. Een nieuw product wat de machtspositie van de zorgverzekeringen aanpakt. Maar wat? Een aanvullende zorgverzekering is al snel goedkoper dan een soort van strippenkaartcontstructie o.i.d. …… Ideeën?

 5. Ook bij medische pedicures wordt het steeds bizarrer. Per 1januari moeten wij een contract met een podotherapeut sluiten. Wij moeten dan declareren bij de podotherapeut en zij declareren bij de verzekering. Ik weigert dit te gaan doen. Als alle pedicures weigeren. Ben ik benieuwd wat de verzekeraar doet.

 6. M, je kunt het je niet permitteren om niet te tekenen. In ons geval 70% CZ verzekerden in de orthopedische schoentechniek. CZ kort in 2015 tussen 20-34% op de tarieven. Ik heb geen keuze. Of de tent sluiten….
  Rechtzaak kort geding verloren omdat de rechter vond dat “als veel bddrijven hebben getekend zal het tarief zo slecht toch niet zijn” . Maar dat je wel MOET tekenen of sluiten zien ze niet! Dus nu maar bodemprocedure..
  Helaas geldt het niet alleen voor onze branche. Stelselmatig knijpen ze iedere branche uit. Doen zelf NIKS om ons te ontlasten administratief.
  Beleidsmakers en juristen hebben de macht. De inkopers moeten het maar “verkopen” en gebben zelf geen keus.
  Tijd voor revolutie!

 7. Volledig eens: Als alle Fysio’s GEEN contracten tekenen dan bundelen we ons samen tegen de nazi praktijken van overheid en verzekeraars … Wie nu een goeie typmiep is, is volgens de verzekeraar een goede therapeut… Onzin natuurlijk, een goede therapeut behandelt zijn patiënten 25 minuten ipv 10 min omdat hij de rest daarvan typen moet voor de verzekeraar!!! Laat de patiënt met de rekening wapperen bij de verzekeraar en laat ze allen elke avond 1 keer een bezwaarschrift bij het min vwz sturen!!! Ze maken de zorg kapot, als je typen kunt dan ben je volgens hun een goede therapeut! Ik ben de zorg in gegaan omdat ik mensen van hun klachten af helpen wil en geen administratieve job erop na houden, wat nu dus altijd in je eigen tijd gebeurt, en die tijd wordt door geen 1 verzekeraar vergoed…

  • danielle,
   je mag denken wat je denkt en zeggen wat je wilt zeggen.
   maar wanneer je publiekelijk schrijft “nazi praktijken” dan vind ik dat bedenkelijk en verwerpelijk.
   je noemt je danielle, dat kan best waar zijn. maar bij gebruik van dit soort taal vind ik naam en toenaam correcter.
   wanneer je ook fysiotherapeut bent laat ik je weten dat ik als collega ernstig bezwaar maak dat je je op deze manier uitlaat.
   los hiervan: van de moderator mag ik verwachten dat deze vorm van taalgebruik worden geweigerd.
   frans vulker

   • Beste Frans,

    je kan je beter druk maken over de inhoud van een stuk dan over de vorm.

    Verzekeraars zijn criminelen, evenals politici maar het is legaal. Een patient sluit een verzekering af om zich in te dekken tegen iets. Dan is het van de zotte dat een verzekeraar bepaalt. Inderdaad alle fysiotherapeuten zouden geen contract meer moeten afsluiten met zorgverzekeraars en de rekening rechtstreeks naar de patient moeten sturen.
    De KNGF zou op moeten houden om nog te onderhandelen met deze witten boorden criminelen die totaal niet bezig zijn met zorg voor hun klant maar met het zo min mogelijk uitgeven aan geld en zichzelf rijk rekenen met behulp van onze minister.
    Het idee dat je met een administratie die in orde is een goede fysiotherapeut bent is toch echt aan het idiote af.
    Maar laten we maar lekker doorsukkelen en ons vooral druk maken om woordkeuzes.

 8. Wat ook bijzonder opvalt: alle dagen reclame van zorgverzekeraars waar goede zorg te halen is.
  Voelt nog niet als reclame voor goede zorgverleners.

 9. Het is een politiek probleem. De NL overheid stelt de kaders voor zorg en zekerheden op de reglementaire democratische manier, maar laat de uitvoering aan instituten die behalve aan gretige aandeelhouders ook nog aan ridicule EU regels voor wat betreft ‘kapitaaldekking’ zijn gebonden. Die EU regels zijn gemaakt voor risicoverzekeringen en daar worden de zorgverzekeraars gemakshalve maar ondergeschoven. Europa is onbekend met een aantal mooie dimensies van ons NL solidaire zorgsysteem, waaronder het vereveningsprincipe tussen verzekeraars. Als dat ongecompenseerd volgens de EU moet verdwijnen en de ZV’s hun dekking moeten aanpassen aan deze nieuwe norm wordt de ‘slechte portefeuille’ vanwege hun kritische marge inclusief bizarre inspanningsverplichting doorverkocht aan de zorgaanbieders en de kwetsbare huishoudens. Waar kennen we die tactiek van? ‘subliminals’ noemden ze die in de Hypotheekcrisis. Zorgaanbieders worden nu door ZV’s als ‘sluwe makelaars van matige producten’ neergezet en weer onder de regels van stiefmoeder overheid op scherp gezet om hun marge te beperken om de klant als eindgebruiker tevreden te houden. Dat is waar we namelijk een vak voor geleerd hebben. En ook zorginkopers hebben geleerd dat ‘ professionals de zaak niet zo gauw in het honderd laten lopen’
  En de boer, hij ploegde voort!

 10. De zorgverzekeraars zijn slechts een paar van de (bijtende) koppen van het Tsyloristisch-bureaucratisch monster dat is gebouwd op de politieke ideologie van het New Public Government; aangevuld met een toef pervertering door het marktdenken.
  Het systeem is de eigenlijke boosdoener, en niet alleen de zorg maar ook andere sectoren worden er door op soms bizarre manier uitgehold.
  Ik denk dat er vanuit de volle breedte van de samenleving een “genoeg is genoeg” moet komen. Het land waar het New Public Government werd uitgevonden loopt net zo hard tegen de grenzen aan, en hier wordt het probleem in detail geanalyseerd:
  http://www.respublica.org.uk/item/The-triple-whammy-that-cripples-our-public-services

 11. Door Yournalism wordt op het moment onderzoek gedaan naar de gevolgen van de macht van verzekeraars op de zorg in Nederland. Zie voor het onderzoeksvoorstel http://yournalism.nl/voorstellen/wat-voor-vindt-plaats-strijd-tussen-zorgverzekeraars-en-ziekenhuizen/.
  Zij zijn op zoek naar de inhoud van contracten en eventuele onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgverleners.
  Is zo’n verhaal u bekend of heeft u zelf deze ervaring, mail dan uw verhaal naar update@yournalism.nl. Alleen als de manier van onderhandelen en opgedrongen contracten boven water komen, kan er hopelijk iets aan worden gedaan.

 12. Zorgverzekeraars zijn winstgevende ondernemingen geworden, waarbij niet langer de zorg telt, maar het behalen van een zo groot mogelijk rendement. Klopt helemaal. Aan de andere kant zijn er nog steeds talloze praktijken die op kosten van de premiebetaler bijvoorbeeld patiënten jarenlang op wekelijkse basis masseren, zonder indicatie fysiotherapie. Met name de oudere generatie therapeuten hebben zich in het verleden schandalig rijk gedeclareerd, en doen dit nog steeds. En dan nu gaan klagen dat de touwtjes worden aangetrokken…. Sorry hoor, maar ooit gehoord van de hand in eigen boezem steken? Wel jammer dat mede hierdoor de toekomst voor de jongere therapeut een stuk minder rooskleurig is.

 13. beste wouter, collega,

  het is altijd verstandig om tot tien te tellen of nog een nachtje over een reactie na te denken, maar ….

  ik ben 63 en dan behoor ik tot die oudere generatie fysiotherapeuten. een generatie die zich in het verleden schandalig rijk heeft gedeclareerd en die dat volgens jou nog steeds doet. ik zou me aangesproken kunnen voelen……

  misschien wil je eens bij ons in de boeken duiken en in de kasten kijken of er nog flessen massageolie staan. mogelijk verwacht je ook nog een elther en ultrageluidapparaat, de ukg stoel staat er nog wel als aandenken uit een tijd dat op school geleerd werd dat er knieen en ruggen mee opgewarmd konden worden.
  helaas voor jou wouter, ik denk dat ik redelijk met de tijd ben mee-geevolueerd en ik heb er door de jaren heen moeten constateren dat veel van wat ik op school heb geleerd achterhaald is, en dat het gedachtengoed van de praktiserend fysiotherapeut regelmatig moet worden geupdated.

  dat het voor jongere therapeuten er een stuk minder rooskleurig uitziet ben ik volledig met je eens.
  het is jammer dat ik waarneem in onze rgf vergaderingen dat die jongere generatie maar beperkt gebruik maakt van de gelegenheid om een stem te laten horen, en bijvoorbeeld initiatieven aan te dragen voor “beter” beleid. de grijze generatie is op rlv’s nog steeds rijkelijk (over)vertegenwoordigd. het zal jou wellicht vreemd in de oren klinken dat ik als oudere op een rlv aandacht moet vragen voor onderwerpen die juist de jongere generatie aangaan.

  er zijn talloze redenen aan te voeren waardoor de toekomst voor jonge collega’s niet rooskleurig is.
  neem de vrijheid redenen te benoemen en deze met collegae te bediscussieren en te komen met voorstellen voor beter beleid. afzetten tegen of polariseren heeft in deze geen zin, we zullen het uiteindelijk met zijn allen moeten doen.

  • Als recent afgestudeerd fysiotherapeut heb ik de kans gehad om in veel praktijken mee te kijken. Praktijken waar naast ontspanningsmassage nog gewerkt wordt met paraffineplakken, warmtelampen en interferentie zijn helaas geen uitzondering. Mensen worden nog steeds wekelijks en jarenlang op deze manier “behandeld”. Praktijkhouders weten dat deze behandelmethodes achterhaald zijn, maar passen ze nog steeds toe. En om het geheel kloppend te maken wordt in de software de behandeldoelen omschreven in termen als “handhaven mobiliteit”. Het gaat dan inderdaad in de meeste gevallen om praktijkhouders van uw leeftijd, al moet u dit niet zeker niet persoonlijk opvatten. Wat u wel kunt doen is uw collega praktijkhouders op deze werkwijze aanspreken. Een rgf vergadering zou hiervoor een goede aangelegenheid zijn aangezien de ‘”grijze generatie” therapeuten zoals u deze omschrijft daar goed vertegenwoordigd is.

   Polariseren heeft inderdaad geen zin en we moeten blijven vooruitkijken, maar ook de hand in eigen boezem blijven steken.

 14. beste wouter, collega,

  bij nader inzien heb ik iets over het hoofd gezien. ik ben er gemakshalve van uit gegaan dat ook jij lid bent van het kngf en daarmee ook het recht hebt mee te denken, te praten en te beslissen over nieuw beleid. beleid dat met name de jongere collegae aanspreekt.

  omdat ik oprecht geinteresseerd ben in wie je bent en waar je werkt, heb ik geprobeerd je te traceren bij “zoek een fysiotherapeut” op defysiotherapeut.com van het kngf.

  ik krijg daaruit de indruk dat je (nog) geen lid bent van het kngf.
  waneer dat zo is dan raad ik je aan alsnog lid te worden. dat bied je kansen om je ideeen te presenteren tijdens vergaderingen die het kngf daarvoor organiseert.
  nu kan het nog. er zijn voornemens om de regionale verenigingen op te heffen. voor mij is dat een brug te ver, ik heb daar mijn redenen voor maar die doen hier en op dit moment niet ter zake.

  ik vind het prettig wanneer jij hier op reageert.

  • Beste collega,
   Ik ben inderdaad (nog) geen lid van het KNGF. Overweeg wel om dit te doen, meepraten op een vergadering kan inderdaad nuttig zijn.

 15. Bijna in elke reactie worden de beperkingen van de huidige tijd beaamd hoewel hier en daar een verschil in generatie en mening maar wat zou nu in deze tijd met de huidige situatie los van de leeftijd en soort behandelingen een oplossing zijn voor het probleem waarbij de verzekeringen een machtspositie bezitten?

  • md,

   het voelt niet zo goed wanneer je in een vergadering zit en spreekt of in discussie bent met iemand die zich vermomd heeft. het is dan een vaste gewoonte even te melden wie je bent.

   wanneer je als individu tegenover een machtsblok staat, ben je als regel kansloos.
   wat doe je dan als eerste: je organiseert je met gelijkgestemden, je verenigt je met elkaar, die vrijheid en het recht heb je in ons land. dan staat er een blok tegenover een blok.
   zolang je niet aan deze basisvoorwaarde voldoet ben je en blijf je kansloos.
   dus eerst lid worden van in dit geval het KNGF. vervolgens je op de plaats waar dat hoort, de rlv, de mond opentrekken.
   uit je slagschaduw stappen, dus niet gaan voor eigen gewin.
   en inzien dat wij beter loont dan ikke.

 16. beste wouter,

  mijn complimenten voor je reactie, ook voor het feit dat je reageert.
  hoewel ik maat 47 schoenen draag heb ik geen lange tenen.

  ik kan niet in de spreek- behandelruimte meekijken van collegae in andere praktijken.
  helaas hebben alleen stagieres en pas afgestudeerde collegae daar zicht op, en dan nog alleen in de praktijken waar zij werkzaam zijn of zijn geweest. hierbij moet worden gewaakt voor generaliseren.
  wat je beschrijft klinkt mij niet geheel vreemd in de oren, en ik ben ook niet ziende blind. alleen kan ik het niet staven met eigen ervaringen. het beleidsvoornemen is er om visitatie deel uit te laten maken van het kwaliteitsbeleid.

  de kansen op werk voor pas afgestudeerde fysiotherapeuten is een bron van zorg dat op onze laatste rlv op de agenda is geweest en nu ter beantwoording ligt bij het hoofdbestuur van het kngf.
  ik kan best begrijpen dat jonge fysiotherapeuten er voor kiezen geen lid te zijn vanwege de kosten of omdat ze niet zien wat de meerwaarde is van het lidmaatschap van de beroepsvereniging.
  ik heb ten aanzien van die meerwaarde, gegeven de huidige situatie met zo’n grote mate van diversiteit in belangengroepen, ook mijn bedenkingen. veel diersoorten hebben begrepen dat het beter is de rijen te sluiten om te kunnen overleven.
  maar ja, wij fysiotherapeuten hebben gestudeerd en weten (het dus) veel beter…

 17. Wat een gelul waar IK JAAAA IK niets aan heb…. en niemand….. kom liever met een oplossing, en geen “nazie” praatjes Bahhh !!!!! En schoenmaten en lange tenen hebben mijn interesse ook niet !!!
  Allemaal ge ouwe hoer.
  Positief zijn en de boel fundamenteel aanpakken is de goede weg.
  Ik kan dit hier niet terugvinden.
  Gebruik deze site niet als uitlaatklep waar je het niet mee eens bent maar kom dan met de oplossing, dan ben je goed bezig !!

Comments are closed.