Iedereen heeft het erover: de zorgkosten stijgen jaarlijks en de zorg lijkt inmiddels onbetaalbaar te worden voor de gemiddelde Nederlander. Is dit gegronde angst of werkelijkheid? Beslis zelf na het lezen van onderstaand verhaal over mevrouw Janssen (68 jaar) uit Nijmegen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Beoordeel het zelf

Mevrouw Janssen kreeg op 3 maart 2012 een hersenbloeding en hield hier een spastische arm aan over. Dit ging tevens gepaard met forse spanningsklachten van haar nek en arm. Mevrouw Janssen werkte haar leven lang in de thuiszorg en ontvang nu een AOW van € 840 per maand. In verband met haar klachten gaat ze in maart 2013 op verzoek van haar specialist en huisarts naar de fysiotherapeut. Ze zal de komende zes maanden, op advies van haar huisarts, hier twee keer per week heen moeten.

Geen aanvullende verzekering

Mevrouw Janssen is voor de extra kosten per maand (€ 50) niet aanvullend verzekerd. Gelukkig voor mevrouw Janssen wordt de fysiotherapie bij een chronische indicatie vanuit het basispakket bekostigd. Althans, dat zou je toch denken.

De eerste twintig behandelingen komen bij het gebrek aan een aanvullende verzekering voor haar eigen rekening (20 x € 30 = € 600). Na twintig behandelingen wordt het basispakket en daarmee het eigen risico van € 350 aangesproken.
Het kalenderjaar is inmiddels voorbij en het eigen risico wordt opnieuw aangesproken; wederom € 350. Inmiddels heeft mevrouw Janssen binnen één jaar tijd € 1.350 (€ 600+ € 350 + € 350) aan zorgkosten gemaakt die ze zelf moet betalen.

En dat van haar AOW’tje?

Het behandeljaar van de chronische indicatie is voorbij en er kan geen aanspraak meer gemaakt worden op de vergoeding vanuit de basisverzekering. Mevrouw Janssen heeft opgelet en wil niet opnieuw voor hoge kosten komen te staan. Daarom heeft ze een aanvullende verzekering afgesloten voor de fysiotherapie. Dit kost haar in 2013 € 50 per maand. Dat is een bedrag van € 600 (12 x € 50).

Behandelgemiddelde

Mevrouw Janssen wil haar behandelingen in 2013 voortzetten. Van haar fysiotherapeut krijgt ze te horen dat ze nog maar één keer per twee weken mag komen. Anders wordt het behandelgemiddelde van de praktijk te hoog en wordt hij op de vingers getikt door de zorgverzekeraar.
De fysiotherapeut kan beslissen om geen contract met de zorgverzekeraar aan te gaan. Dan kan hij mevrouw Janssen gewoon twee keer per week onbeperkt blijven behandelen. Helaas. Als je als fysiotherapeut geen contract tekent met de zorgverzekeraar, krijg je te maken met restitutietarieven. Hierbij krijgt mevrouw Janssen slechts € 15 vergoed per behandeling à € 30. Uitgaande van twee behandelingen per week à € 15 binnen een periode van 52 weken, geeft dit maar liefst € 1.530 aan eigen bijdrage.

Angst of werkelijkheid

Wat vindt u na het lezen van het verhaal van mevrouw Janssen?

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

15 REACTIES

 1. Aardig verhaal, alleen klopt niet alles wat er in staat. Een status na een CVA geeft onbeperkte toegang tot de basisverzekering en niet slechts 1 jaar. Daarmee blijven de kosten “beperkt” to de eigen bijdrage van E350 (volgend jaar E 360).

  De fysiotherapeut die zegt dat hij slechts 1x per week mag behandelen is een onbenul, nog steeds is het zo dat je met goede verslaglegging daar geen last van hebt, je moet alleen wel je dossiers bijhouden.

 2. Spijtig maar in een ongunstige situatie klopt dit verhaal wel. Die onbeperkte chronische situatie begint pas nadat je hebt voldaan aan je eigen risico van 20 behandelingen. Daaropvolgend krijgt ze elk jaar het wettelijk eigen risico zelf te betalen. En even in reactie op Bart: van een AOW de aanvulling betalen waarin Ft volledig vergoedt wordt betekent echt dat het je extreem dun door de broek gaat. Een aanvulling kost al snel 60 euro oplopend tot wel 150 euro afhankelijk van de Zv.

  • Het deel van je verhaal waar de chronische indicatie stopt na een jaar klopt niet. Bij een CVA loop dit gewoon door. Daar had ze dus geen dure AV voor hoeven afsluiten. Een aanvulling voor 20 behandeling was genoeg geweest, bijvoorbeeld in het geval dat ze een THA nodig heeft, oid.
   Die € 350 komt inderdaad elk jaar terug, voor alle zorg uit de basisverzekering muv de huisarts.
   Ik ben het met je eens dat het een ongewenste stapeling van kosten kan geven, maar het uitgewerkte voorbeeld klopt dus niet helemaal.

 3. Dit is helaas de realiteit. Dit is ook bij ons in de praktijk helaas realiteit. Met name de behandelgemiddelden worden door de zorgverzekeraars als “leidraad” gehanteerd voor kwaliteit?? Een verarming van de zorg en dat terwijl de zorrgverzekeraars vorig jaar 3 miljard euro winst hebben gemaakt.

 4. Sneu voor mevrouw. Ze zal zeker niet de enige zijn. Voor de individuele klant kan het duur uitvallen uit eigen portemonnee bij langdurige behandeling.
  Terwijl de ziektekostenverzekeraar nog eens goed mag kijken: hoeveel kwalitatief goede zorg en tijd er voor dat geld aan mevrouw janssen wordt besteed. En wat ze er aan heeft. Want als ik soms zie wat de verzekeraar voor bedragen betaalt aan andere zorgverleners of instellingen…. Dan is fysiotherapie (en ook de specialismen) naar verhouding spotgoedkoop!

 5. Het lijkt erop dat het eigen risico zowel in 2014 als 2015 weer gaat stijgen. Misschien handig als u niet vaak naar het ziekenhuis gaat uw eigen risico te verhogen. U betaalt dan maandelijks minder premie. Eigen risico geldt niet voor de huisarts… Wel een hoge kostenpost als u wel iets krijgt natuurlijk! Maar ja voor fysiotherapie geldt altijd eigen risico!

  • Beste Eigen Risico Probleem,

   U schrijft: “Maar ja voor fysiotherapie geldt altijd eigen risico!”

   Dat is natuurlijk niet altijd zo!
   Betere informatie kunt u vinden via http://fys.io/810

 6. Ergens lees ik dat als je het dossier en de verslaglegging op orde hebt dan is het behandelgemiddelde niet van toepassing. Was het maar waar. Zelf ben ik geconfronteerd met een beheersaudit van een zorgverzekeraar nav een te hoog behandelgemiddelde. Beheersaudit werd met goed gevolg afgelegd. (ben ook HKZ en Plus praktijk) Toch werd er voor komend jaar geen contract aangeboden door betreffende zorgverzekeraar. Slechts na lang en veel overleg zijn ze alsnog met een aanbod gekomen voor 1 jaar, met verscherpte monitoring en de eis dat ik mijn behandelgemiddelde terug breng naar de door de verzekeraar gehanteerde normen.

 7. misschien toch eens een hard front gaan vormen en allemaal niet tekenen! maar we pikken eigenlijk nog steeds veel te veel!! natuurlijk mijn schoorsteen moet ook roken maar als we met zijn allen NIET zouden tekenen dan hebben ze uiteindelijk toch geen poot om op te staan. CZ zei laatst in een gesprek met collega;s ‘jullie tekenen altijd dus kennelijk zijn jullie het eens met het vaste tarief dus waarom zouden we verhogen als iedereen toch tekent?’. tja wie is er nu gek?

 8. Er wordt door collega’s verwezen naar zorgverzekeraars die betaling doen volgens natura. Als we nog enige onderhandelingspositie willen behouden met zorgverzekeraars, moeten we juist die clubs niet steunen. Beste Zorgverzekeraar 2014 klik op mijn naam bovenstaand.

 9. @ Arie Groeneveld:
  Die fysiotherapeut is bepaald geen “onbenul” (overigens een fraaie manier om een collega te duiden), als hij aanvoert dat de zorgverzekeraar hem beoordeelt op zijn behandelgemiddelde.

  Niemand zit op een stressvolle beheersaudit te wachten, hetgeen je weken van intensieve voorbereiding kost, met het risico op een paar onbenullige [in dit geval een correct gebruikte uitdrukking] foutjes in je dossiers, waardoor je voor de kosten van die audit moet opdraaien, waarna je drie dagen met de hele praktijk op eigen kosten deel moet nemen aan een dure en vermoeiende “cursus” die je ook niet verder helpt om je dossiers wèl goed in te vullen, gevolgd door wederom een beheersaudit op eigen kosten waarbij je gespannen moet afwachten of je administratie nu wèl door de beugel kan.
  Kost stress en het risico van het afnemen van je contract. En handen vol geld, naast het omzetverlies op de dagen van de audits en de cursussen, nog even afgezien van de onbetaalde arbeid rondom die audits.

  Nee, onbenullig is die fysiotherapeut echt niet.

Reacties zijn gesloten.