zondag 24 oktober, 2021

Vitaliteitscoach

Weergave van 0 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #7954
   janmetpet
   Bijdrager

   Ik zie dat we als fysio’s steeds breder gaan inzetten en het is een discussie op zich of we ons daar wel mee bezig moeten houden, maar omdat ik zoveel cliënten tegenkom die idd willen stoppen met roken, niet weten wat ze moeten eten met hartklachten, had ik mijn antennes wel open staan.

   Op aanraden van een oud-collega, want deze had ik gemist, heb ik net de opleiding Vitaliteitscoach afgerond. Dit is helemaal geen geaccrediteerde opleiding en met één derde voeding zelfs wel een beetje branchevreemd. De andere twee delen worden gevormd door coaching & compliance (7 dagen lang) en bewegen (actieve therapie), wat dichter bij me ligt. Omdat mijn oud-collega zulke goede resultaten behaalt en het goed kon onderbouwen (kon nooit meer een discussie winnen, dus het was eigenlijk jaloezie) heb ik het ook gedaan en ben er ontzettend blij mee. Het is niet speciaal voor fysiotherapeuten, maar ook mijn fysische behandelingen en vooral oefentherapie is vooruit gegaan. Ik ben op een andere manier gaan kijken naar het lijf en naar beweging.

   Dingen die ik geleerd heb

   – Ik heb evidence-based werken eindelijk een concrete plek gegeven in mijn werk (was toch altijd abstract)
   – Heb leren kijken naar de totaalmens (holistisch)
   – Heb met voedingsadvies (geen supplementen) reuma patiënten hun ontstekingsremmers zien doen halveren in vier weken tijd
   – Heb een COPD tapes aangelegd die patiënten binnen een half uur meer lucht gaven
   – Heb materiaal om senioren, diabetespatiënten en zwangeren beter te begeleiden, met kinderen doe ik (nog) niets
   – Heb de compliance van de patiënten enorm verhoogd
   – Heb geleerd hoe onzinnig sommige oefeningen zijn die ik al jaren geef op een tol en op een bal, etc.
   – Heb een effectieve manier gevonden om met schouderklachten om te gaan
   – Ook zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van trainingsleer voorbij gekomen (lactaat verzuurt niet!)
   – Eindelijk wat ik nu moet doen met de transversus
   – Bijna alles is hands-off en gericht op het verbeteren van compliance

   Opvallend is de uitgebreide onderbouwing en de actualiteit van het materiaal met veel literatuurreferenties uit 2008 van onderzoeken die de claim steunen, maar ook een verklaring waarom bepaalde onderzoeken de claim juist niet steunen. Dat laatste is opvallend, omdat het mij opviel dat op veel cursussen deze onderzoeken negeren (selectief citeren). De nuchterheid (voetjes op de vloer), maar ook de passie van de docenten zijn aanstekelijk. Het integrale karakter van de opleiding heeft mijn behandelingen rijker gemaakt. Het enige echte minpunt is dat de opleiding alweer afgelopen is. Ik ben zelf persoonlijk ook gegroeid door de opleiding (niet veel hoor, had het niet nodig, haha). In ieder geval een aanrader voor de fysio die breder wil kijken en effectiever wil werken.

   Link: Chivo Vitaliteitscoach
   Duur: 22 dagen

Weergave van 0 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut