zondag 24 oktober, 2021

Verzuimverzekering inhouden op loon?

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #17190
   HajoHoek
   Bijdrager

   Beste collega’s en andere deelnemers op dit forum,

   Een kleine introductie:
   Ik ben werkzaam als algemeen en arbeidsfysio binnen een onderdeel van een grotere groep praktijken met 18 collega’s. Mijn werkgever houdt op mijn brutosalaris een bedrag in van 4,08 % ten behoeve van een verzuimverzekering. Dit komt neer op 153 euro bruto per maand. Het lijkt erop dat dit is voor het verzekeren van de loondoorbetaling bij ziekte, in dit geval voor 100% met 2 wachtdagen. Dit deed mij de wenkbrauwen enigszins fronsen om dat de loondoorbetaling, voor minimaal 70% wettelijk geregeld is via de WULBZ. Nu kan de werkgever zich hier voor verzekeren, echter het komt mij wat vreemd over dat de werkgever deze premie verhaalt op zijn werknemers. Dit lijkt mij ongebruikelijk, omdat de loondoorbetaling van zieke werknemers een werkgeversrisico is. In mijn arbeidsovereenkomst staat dat de werkgever de premie mag inhouden. Ik heb hier eigenlijk nooit acht op geslagen, maar ik vind het nu toch een behoorlijk bedrag, terwijl ik nooit ziek ben en het verzuimpercentage binnen de praktijk ook heel laag is. Nu zijn mijn vragen:

   – is dit gangbaar binnen de fysiotherapie, doen andere praktijken dit ook zo?
   – hoe gaan jullie als praktijk hier mee om, of hebben jullie andere afspraken/ regelingen met de medewerkers

   Bovenstaande vragen zijn puur bedoeld voor mijn beeldvorming en om eventueel alternatieven voor de huidige regeling aan te dragen naar mijn werkgever. Ik hoor graag wat eeneiders reactie is en wat zijn/haar ervaringen zijn.

   Enorm bedankt voor uw medewerking en hulp

  • #17325
   fysioconsult
   Bijdrager

   Hallo Hajo Hoek,

   Je stelt dat loondoorbetaling van zieke werknemers een werkgeversrisico is. Hierbij vermeng je twee begrippen,nl ziekte en verzekering. Ziekte is een risico van de werknemer en de werkgever kan het doorbetalen van loon tijdens ziekte van een werknemer voor de werknemer verzekeren of eigen risicodrager zijn. De premie of reservering die daarvoor betaald of gedaan moet worden door de werkgever hoort zodoende tot de totale loonlasten en maken deel uit van de loonberekening.

   Gr., FR-Fysioconsult

  • #20747

   Een verzuimverzekering, ook al hoeft er geen assurantiebelasting van 21 procent betaald te worden, is een “normale” bedrijfsverzekering. Een bedrijf, werkgever, kan er voor kiezen de loondoorbetaling bij ziekte zelf te dragen. De Wet is duidelijk over het inhouden van premies bij werknemers. Aanvullende zaken, zoals WIA gat verzekeringen ed. dáár kan de werkgever wel een bijdrage voor vragen aan de werknemer. Een werknemer hoeft niet direct mee te gaan doen met deze aanvullende verzekeringen. Verzuim is een bedrijfsrisico, een werkgever kan zich daar voor verzekeren óf niet. Anders geldt het voor de nieuwe ARBO die geldt vanaf 1 juli. Daar zijn preventie voorwaarden in opgenomen zoals het altijd kunnen bezoeken van een bedrijfsarts. Dus ook als je niet ziek bent moet je de mogelijkheid krijgen om naar een bedrijfsarts te kunnen gaan. Zo links en rechts worden “vrijwillige” bezoeken aan een bedrjfsarts in rekening gebracht (lees ingehouden op het loon) van de werknemer. Dit is dus, gelijk aan het inhouden van verzuimverzekeringspremie bij de werknemer, écht NIET de bedoeling. De nieuwe ARBOWET heeft tot strekking het verzuim terug te dringen. Maar ook om werknemers die dreigen uit te vallen, vroegtijdig, te kunnen opvangen en te begeleiden. Een video is te vinden (o.a) op https://youtu.be/5adm7kPcvhc

   Als er vragen zijn? Geen probleem http://www.werkgeverservice.nl

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut