Sneltesten aangrenzende gewrichten

Weergave van 7 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #11113
      Avatar fotoJannie800
      Deelnemer

      Hallo

      Kan iemand mij vertellen wat de sneltesten zijn voor de aangrenzende perifere gewrichten van het te onderzoeken gewricht? Is er een algemene regel oid voor mbt hoe je de aangrenzende regio’s test? Wat zijn de sneltesten voor heup, knie, enkel. schouder, elleboog. pols, heup?
      Ik hoor het graag, groeten Jannie, student fysiotherapie

    • #11278
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Beste Jannie,

      Is dit een opdracht die je vanuit school moet uitwerken?
      Als je hier snel een lijstje met sneltesten denkt te kunnen scoren zul je misschien teleurgesteld worden.

      Waarom maak je geen opzetje? Beschrijf eens wat een sneltest is. Heb je daar al een definitie van?
      Dit kun je hier doen maar hiervoor kun je ook op – link – terecht.

      Nu lijkt het alsof je anderen je huiswerk wilt laten doen. Geef eerst eens wat je hebt en geef dan aan waar je vastloopt. Dan maak je het helpen een stuk eenvoudiger.

      Groeten,
      Rob

    • #11279
      Avatar fotoJannie800
      Deelnemer

      Ik bedoel het bijvoorbeeld na gipsimmobilisatie na fractuur van tibiaplateau. Als iemand na 6 weken uit het gips komt (en met hele been van lies tot enkel in het gips heeft gezeten ) en alleen klaagt over een flexiebeperking van de knie, of een sneltest van de heup en enkel in de vorm van passieve endorotatie en plantair/dorsaalflexie dan voldoende is om pathologie/bewegingsstoornissen van de aangrenzende gewrichten uit te sluiten?
      Klopt dat zo? Ik denk , maar weet het niet zeker, dat je op basis van alllen een flexiebeperking van de knie dan niet een heel functie onderzoek van de enkel en heup uit gaat voeren. Of test je de aangrenzende gewrichten op een andere manier in dit geval?
      Ik hoor het graag,
      groet Jannie, student fysiotherapie Rotterdam

    • #11280
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Jannie,Ik vraag me nog steeds af of ik begrijp wat jij onder een sneltest verstaat.Het testen van een kapsulair patroon zou je als sneltest kunnen gebruiken als je dat zo bedoelde.Wanneer iemand 6 weken geïmmobiliseerd is geweest zou je ook een indruk willen krijgen van al het andere bindweefsel wat hier last van kan hebben gehad. Dus niet alleen de gewrichtskapsels maar zeker ook de spieren en de fascie die over het kniegewricht lopen. Enkele sneltesten zouden dan kunnen zijn: Het laten hurken van je patiënt en de test van Tomayer. Deze geven je dan een globale indruk over de mobiliteit. En je weet dan bijvoorbeeld nog steeds niets over de lengte van de m. rectus femorisWanneer de patiënt zijn broek uittrekt en daar geen steun of stoel bij nodig heeft geeft je dat ook al een globale indruk maar dan over de stabiliteit.Maar is dit wat jij bedoelt met een sneltest?

    • #11281
      Avatar fotoJannie800
      Deelnemer

      Ok bedankt voor het antwoord. Ik dacht dat er zoiets wel zou bestaan, zoiets van sneltesten om arthrogene stoornis van diverse gewrichten uit te sluiten of niet. Maar ik bedoel hiermee vooral dat ik geen overbodige testen wil doen, dus wat nou precies wel en niet relevant is om van de aangrenzende gewrichten na te testen als daar uit de anamnese niks over naar voren komt. En het knie onderzoek geeft alleen flexiebeperking van de knie aan, verder geen (bewegings)beperkingen, ook niet qua weerstandstesten. Is het dan nog wel zinvol om een heel bewegingsonderzoek en weerstands en lengtetesten van enkel en heup te doen direct na 6 weken gips van lies tot enkel. Of ben je dan aan het verzamelen ipv patroon aan het volgen.

    • #11282
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Je moet dat onderzoeken wat je wilt weten en het is goed als je er al bij stilstaat dat je geen datakerkhof wilt aanleggen.

      Als je al niet weet waarom je het zou moeten onderzoeken lijkt me dat je aan het verzamelen bent.

    • #11283
      Avatar fotoJannie800
      Deelnemer

      Ok, zou je dan alle passieve bewegingen en weerstandstesten van de heup en enkel onderzoeken in dit geval (volgens het basisfunctieonderzoek) gezien de fysiologische veranderingen van al het bindweefsel na immobilisatie van 6 weken van lies tot enkel of moet je dat af laten hangen van de functionele testen (hurken, op 1 been staan, naar voren buigen etc) als het probleem van de patient de flexiebeperking van de knie is na een fractuur tibiaplateau?
      groet Jannie

    • #11284
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Hoi Jannie,

      Ik zou zeker niet alle passieve bewegingen en weerstandstesten van de heup en enkel onderzoeken in dit geval (volgens het basisfunctieonderzoek) uitvoeren.Of daar zou een reden voor moeten zijn. Ik zou eerst globaal kijken en als er aanleiding is om verder te kijken, dan zou ik dat doen.

Weergave van 7 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.