zaterdag 21 september, 2019

reuma en bewegend (dis)functioneren

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Edwin de Raaij Edwin de Raaij 12 jaren, 4 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #8984
  Edwin de Raaij
  Edwin de Raaij
  Bijdrager

  LS,

  het nivo waarop mensen met reuma bewegend functioneren (de domeinen activiteiten en participatie van het ICF) blijkt uit onderzoek niet alleen een gevolg te zijn van de ernst van de reuma. Het beeld wat mensen zelf hebben t.a.v. reuma beïnvloed voor een groter deel het nivo van bewegend (dis)functioneren dan bv de ernst van de aandoening. Hier staan 2 cirkeldiagrammen die dit visueel weergegeven. De rode delen staan voor de invloed die ziekteperceptie (IP= illness perceptions) heeft op het bewegend (dis)functioneren. Je ziet dat het aandeel veel groter is dan bv het aandeel ‘composite measure’ of ‘disease indicators’. Die bestonden uit reumafactoren in het bloed, aantal aangedane gewrichten en medicatie.

  Ik ben benieuwd naar jullie ervaring vanuit de dagelijkse praktijk bij mensen met reuma. Is het bovenstaande herkenbaar? Merken jullie dat de ernst van de reuma minder invloed heeft op het nivo van functioneren dan de ziekteperceptie van de patiënt?
  Hoe bepaal je wat het beeld is die mensen zelf hebben t.a.v. reuma, en de gevolgen die dit heeft?

  Ben benieuwd naar ervaringen uit de praktijk.
  een vriendelijk groet,

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

- Advertentie _FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut